Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2020. 15:54 >> 15:57
3

ĐUKANOVIĆ-NAGI

''Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je CG ostvarila“

Sada smo zajedno u NATO, a nadam se da ćemo uskoro biti zajedno i u Evropskoj uniji. Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je do sada Crna Gora ostvarila, poručio je ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagi, prilikom današnjeg susreta sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanovićem.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je medalju za zasluge ambasadoru Nagiju za veliki doprinos unapređenju međudržavnih odnosa i partnerskog povjerenja.

Predsjednik Đukanović je poručio da je tokom 7 godina mandata svjedočio izuzetnom ličnom naporu ambasadora Nagija da doprinese učvršćivanju prijateljstva i razvoju međudržavnih odnosa i veza dvije zemlje.

On je zahvalio za kontinuiranu podršku Rumunije demokratskom razvoju Crne Gore i njenim euroatlantskim aspiracijama, podsjetivši da je podrška i razumijevanje Rumunije bila od izuzetnog značaja za prijem naše zemlje u NATO, što je ključni napredak Crne Gore od obnove nezavisnosti i strateška prekretnica i zaokret ka evropskoj porodici i euroatlantskim vrijednostima.

Đukanović je uz ocjenu da je povratak regiona evropskoj kući jedina formula za prevazilaženje slabosti, kazao da visoko cijeni napore Rumunije i susjednih zemalja članica da približe ovaj region Evropi.

Predsjednik je pozdravio i doprinos ambasadora na planu unapređenja bilateralnih odnosa, posebno u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti, uz očekivanje da će i saradnja u turizmu i energetici biti intenzivirana.

Ambasador Nagi je uz zahvalnost Predsjedniku za visoko državno priznanje poručio da je ponosan i počastvovan što je diplomatsku službu u Crnoj Gori obavljao tokom njegovog mandata kao premijera i predsjednika.

Uz žaljenje što napušta Crnu Goru, kako je naglasio prijateljsku zemlju i svoj drugi dom, podsjetio je da su o godinama nakon Berlinskog kongresa na kojem su obje zemlje stekle nezavisnost, Crna Gora i Rumunija u više od 140 godine prošle zajedno puno istorijskih događaja i zajedničkih izazova.

„Sada smo zajedno u NATO, a nadam se da ćemo uskoro biti zajedno i u Evropskoj uniji. Ne dozvolite nikom da pomjeri ono što je do sada Crna Gora ostvarila“, poručio je Nagi.

Sagovornici su se u kontekstu postizbornih prilika, saglasili da je važno da Crna Gora u najskorije vrijeme dobije novu vladu, kako bi se uz visok stepen odgovornosti što prije suočila sa aktuelnim izazovima izazvanim korona virusom i ekonomskom situacijom prouzrokovanom COVID krizom.

''Dalja evropska perspektiva Crne Gore kao NATO članice, mora ostati prioritet, što će Rumunija i ubuduće podržavati'', poručio je Nagi.

Predsjednik je potvrdio da će sa svoje pozicije davati jasan, prepoznatljiv i ključni ton tom procesu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније