Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 11. 2020. 19:24 >> 19:24
24

MANDIĆ/KNEŽEVIĆ

"Sveštenika pustiti na slobodu, imao blagoslov mitropolita"

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić zatražio je hitno puštanje na slobodu sveštenika Jovana Plamenca i njegovog sina, koji su večeras uhapšeni zbog sumnje da su oskrnavili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca u Brčelima. Mandić, kako se navodi u saopštenu, traži da se prekine i sa njihovom diskriminacijom od strane policije.

"Otac Jovan Plamenac je obavljajući svešteničku dužnost radio samo ono što mu njegova služba nalaže i želio da na dostojanstven i prikladan način obilježi grobno mjesto jednog velikog bladike naše svete Crkve koji dolazi iz njegove čuvene i slavne porodice. Ko će drugi brinuti o grobovima naših predaka i značajnih ličnosti naše Crkve ako ne sveštenstvo, a pogotovo je u obavezi to da uradi onaj sveštenik kome je taj arhijerej i predak", navodi Mandić.

Istakao je da je Plamenac za poduhvat restauracije i obnove grobnog mjesta vladike Arsenija Plamenca imao još prije godinu dana blagoslov mitropolita Amfilohija.

"Oni koji ne shvataju kako taj proces teče koriste trenutnu situaciju da osude oca Jovana koji je samo nastavio djela našeg mitropolita Amfilohija koji je u toku svoje službe pronalazio, obnavljao i opojao mnoge oronule grobove i rasute kosti naših predaka da bi nova pokoljenja znala za njih", dodaje se.

Zaključuo je da otac Jovan Plamenac ima njegovu punu podršku i, kako vjeruje, vjernog naroda.

I Knežević osuđuje hapšenje

I Demokratska narodna partija najoštrije osuđuje hapšenje sveštenika Jovana Plamenca, kao i njegovog sina i ostalih saradnika, i zahtijeva njihovo puštanje na slobodu.
  
"Kako saznajemo, Jovan Plamenac je samo želio da sredi grob svog pretka, i da na njemu postavi krst, a desilo se da je lažno optužen od poklonika komitskog pokreta za devastiranje istog. Kako je sveštenik Plamenac prepoznat kao čovjek bez mrlje u vršenju svojih dužnosti, posvećen vjeri a, koliko znamo, i pokojni mitropolit je neposredno pred smrt posjetio Brčele, vjerujemo da je Jovan Plamenac za uređenje groba, koji se nalazi kod manastira u Brčelima, imao blagoslov", navodi se u sapštenju Milana Kneževića, predsjednika DNP.

"Odlazeći režim treba da zna da je vrijeme napada na crkvu prošlost, i da treba da prestane sa ovakvim necivilizacijskim postupcima i progonom sveštenstva u Crnoj Gori", zaključuje Knežević.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније