Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2013. 16:08 >> 16:12
9

LUKŠIĆ O PARADI

Za nerede krivi oni koji su legitimisali nasilje

Potpredsjedik Vlade Igor Lukšić kazao je da su oni koji su otvoreno ili skriveno legitimisali nasilje najvećim dijelom odgovorni za veliki dio vandalizma koji je bio prisutan na podgoričkim ulicama za vrijeme Povorke ponosa.

U Podgorici je u nedjelju održana Povorka ponosa, na kojoj je prošetalo oko sto učesnika te manifestacije.

Policija nije dozvolila huliganima da se približe maršuti Povorke, a na više mjesta u gradu demonstranti su se sukobili sa policijom. Podgorička policija privela je 60 osoba osumnjičenih da su tokom i poslije Povorke počinili krivična djela ili prekršaje, od kojih je 21 maloljetno.

Lukšić smatra das u, kako je kazao, na tom testu pali oni koji su otvoreno ili skriveno, između redova, legitimisali vandalizam i nasilje.

"Moram reći da su me ti najviše razočarali i ovo treba njima da bude opomena, umjesto da tražeći ugao da promovišu moral i doktrinu treba da prije svega pođu od toga da su svi ljudi jednaki i da je njihova misijada zaštite sve ljude, jer je to ono što je zapravo božja volja", rekao je on, nakon sastanka sa evropskim zvaničnikom Kristijanom Danielsonom.

Lukšić je dodao da smatra da su ti najviše pali na ispitu "i da su najvećim dijelom odgovorni za dobar dio vandalizma koji je bio prisutan na podgoričkim ulicama".

On je kazao je da je, ukoliko se želi promocija svih oblika ljudskih prava i tolerancije, potrebno da se privikne i na takve događaje.

"Bez obzira kakv neko intiman stav ima, mora da prihvati da svaka druga osoba kako u Crnoj Gori i svuda u svijetu ima pravo na izražavanje svojih prava potpuno slobodno. To je standard i država mora da zaštiti ljudska prava", poručio je Lukšić.

On je naveo da da to ima određene veze sa pregovaračkim poglavljima. "Ali mislim da je ovdje suštinska veza ta da treba da razumijemo da koncet ljudskih prava prije svega podrazumijeva tolerisanje i prihvatanje različitosti".

Lukšić je čestitao svim državnim organima, prije svega Ministarstvu unutrašnih poslova i Upravi policije, navodeći da su pokazali da mogu da polože i najteže zadatke i da su adekvatno reagovali.

Direktor Direktorata za proširenje Kristijan Danielson čestitao je i pozdravio uspješno organizovanje Povorke, navodeći da je to ispratila Delegacija Evropske unije.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније