Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2020. 09:18 >> 09:47
2

OD 21:10H

Jadranski energetski most večeras na TVCG 1

Crnu Goru i Italiju, od kraja 2019. spaja potpuno nevidljivi čudotvorni energetski most, koji u dužini od 455 kilometara povezuje energetske stanice Ćepagati i Kotor, ali ne samo njih, već i elektroenergetske sisteme Balkana sa srcem Evropske unije. Naime, podmorski energetski kabl koji je, kao i Jadransko more, zauvijek povezao Crnu Goru sa Italijom najduža je podmorska visokonaponska konekcija koju je Terna, kompanija zavidne međunarodne reputacije, nacionalni upravljač prenosnom mrežom Italije, ikada izgradila. U emisiji "Jadranski energetski most" autorka Vesna Terić otkriva detalje gradnje podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, govori o finansijskim i drugim benefitima koje taj projekat ima po državu i njene građane.

Sasvim precizno 423 kilometra podmorskog kabla položeno je u podmorju Jadrana, na najvećoj dubini od kilometar i 215 metara, a na njega su nadovezana još 22 kilometra podzemnog kabla, 16 u Italiji i šest kilometara u Crnoj Gori, od Rta Platamuni na Jazu do konvertorskog postrojenja u Lastvi.

Vrijednost od preko milijardu eura, energetski i finansijski potencijali, uvrstili su interkonekciju Italija - Crna Gora u zvaničnu listu projekata od značaja za Evropsku uniju i Evropsku energetsku zajednicu. Upravo taj projekat Evropska unija podržala je grantom od 25 miliona eura i to samo za infrastrukturu na teritoriji Crne Gore.

Ideja o interkonekciji Italija-Crna Gora prevagnila je  još 2007. godine, nad konkurentskim projektima povezivanja Italije sa Hrvatskom ili Albanijom. Već prve godine nakon obnove crnogorske nezavisnosti, i preuzimanja svih poluga ekonomskog razvoja u sopstvene ruke, sa Italijom je zaključen prvi, a 2010. godine i drugi međudržavni sporazum, kao uvod u stratešku transformaciju naše energetike.

Samo tokom prvih pola godine, po osnovu tranzita električne energije kroz prenosni sistem Crne Gore, CGES je prihodovao šest miliona eura.

Jadranski energetski most grandiozni je projekat za 21. vijek, prijekat koji je Crnu Goru zauvijek pomjerio sa regionalne margine i doveo je u epicentar evropskih energetskih tokova. 

Emisiju "Jadranski energetski most", autorke Vesne Terić, emitujemo na TVCG 1, večeras od 21:10h, a moći ćete da je pronađete i na portalu NA OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније