Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2020. 08:50 >> 10:30
2

YOU TUBE KANAL ZA MLADE

Novi impuls u produkciji digitalnog sadržaja RTCG

Mladi danas uopšte ne gledaju televizijski program, zemlje našeg regiona, pa ni Crna Gora nisu izuzetak. Suočena sa ovakvom realnošću, RTCG je prije dvije godine u partnerstvu sa Dojče Vele (DW) akademijom ušla u projekat pokretanja eksperimentalnog kanala na You Tube-u, na kome bi srednjoškolci dobili svoj „digitalni prostor“ pod okriljem Javnog servisa. Kanal im je omogućio da progovore o temama koje ih zanimaju i istovremeno da neke globalno popularne jutjuberske formate isprobaju lokalno, sa svojim vršnjacima.

Tako je nastao Hexatorm („hexa“ + „storm“), kako je šestoro srednjoškolaca, koji su prošli selekciju, nazvalo ovu malu grupu kreativaca, maštajući o svojoj nadolazećoj jutjuberskoj „oluji“. Ipak, njihova pojava na You Tube sceni nije odjeknula poput munje ili groma, kao što svi jutjuberi priželjkuju, ali su tokom dvije godine istrajnog rada došli do gotovo 7.000 pratilaca, 230.000 pregleda, a u poslednjih godinu dana Hexatorm bilježi 8.000 sati gledanja.

Najpopularniji video na kanalu Hexatorm (sa gotovo 100.000 pregleda) objavila je Podgoričanka Irena Marković. Iz ugla savim obične srednjoškolke, Irena u formi šaljivog, ironičnog, a donekle i poučnog osvrta, govori o svojim "očekivanjima i realnosti" na temu profesionalne orijentacije. Irena ističe da voli da snima i da je pokreće želja da sa ostatkom svijeta podijeli ono što radi.

"Uživam u kreiranju video sadržaja za Youtube, sve ide brže i lakše otkako sam naučila da montiram. Montaža mi je bila najveći i najteži izazov. Nikad ranije to nisam radila", kaže Irena.

"Prije ovog projekta nisam bio u prilici da se bavim editovanjem video klipova i mislio sam da će to biti kvantna fizika, ali uz rad i vježbu sam shvatio da je mačiji kašalj", kaže Podgoričanin Filip Ćuković, takodje član Hexatorma.

Obuku za montažu i snimanje, jutjuberi Hexatorma prošli su na radionicama koje su vodili mentori iz njemačke DW akademije u saradnji sa crnogorskom agencijom Alicorn (Digitalizuj.me).

"Veliko je zadovoljstvo biti dio ovog nesvakidašnjeg eksperimenta i raduje me što je upravo crnogorski Javni servis prepoznao potencijal ove digitalne avanture, koja u međuvremenu pokazuje odlične rezultate", navodi novinar Jakov Leon, „čuvar projekta“ ispred DW akademije.

U prvom istraživanju javnog mnjenja, u kojem su ispitanici fokus grupa organizovanih u 10 crnogorskih gradova, mogli da ocijene uspjeh projekta, reakcije mladih ne samo da su pozitivne, već obuhvataju i niz kreativnih sugestija. Većina srednjoškolaca je pozdravila angažovanje i obraćanje RTCG-a mladima Crne Gore.

Među onima koji su u Hexatorm ušli sa prethodnim jutjuberskim iskustvom je Balša Lazović iz Herceg Novog.

"Prije Hexatorma sam snimao za You Tube iz zabave. Kada sam saznao da imam mogućnost da unaprijedim svoje sposobnosti i budem još kreativniji, prijavio sam se na konkurs koji je raspisao Javni servis Crne Gore", kaže Balša.

Za potrebe projekta RTCG je nabavila opremu za tzv. mobilno novinarstvo, telefone koji snimaju u HD i 4K rezoluciji. Obuku su pored srednjoškolaca pohađali i novinari koji sa mladima rade kao mentori u ovom projektu.

"Ovo je uzajaman odnos. Od mladih saznajemo koje su to teme koje im privlače pažnju, a mentori jutjuberima pomazu da ovladaju zanatskim stvarima - kako napisati scenario, razraditi temu, kako prezentovati ideju, snimati, montirati…Učimo jedni od drugih i pomažemo jedni drugima", kaže Dražen Bauković, mentor u ovom projektu.

Hexatorm je pionirski poduhvat ne samo u RTCG, nego u svim javnim servisima regiona. Neposredno prije izbijanja korona krize, mentori i jutjuberi Hexatorma, prezentovali su svoj rad na obuci organizovanoj za novinare tradicionalnih medija u Srbiji na temu – kako pridobiti mladu publiku, kako kreirati sadržaje koji će mlade zaista zainteresovati i kako privući generaciju gledalaca (današnje tinejdžere), koju televizija kao medij nikada nije zanimala.

"Odazvali smo se pozivu ekspertkinje HRT-a Daniele Draštate koja je vodila obuku i podijelili naša iskustva sa kolegama iz Srbije", kaže Snežana Radusinović, jedna od mentorki u Hexatormu.

"Bilo je to neposredno prije nego što su mnogi TV sistemi u regionu produkcijski usporeni zbog epidemije Covida 19. Inače, pokazalo se da je Hexatorm projekat veoma „otporan“ na korona virus. Zahvaljujući on line platformama poput Slack-a i našoj vrlo aktivnoj Facebook grupi, nesmetano smo nastavili sa radom i proizvodnjom videa radeći od kuće."

Projekat Hexatorm će uskoro ući u novu fazu. Biće raspisan konkurs za novu grupu srednjoškolaca koji će dobiti priliku da uče i od mentora i od svojih nešto starijih kolega i obogate Hexatorm svojim video pričama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније