Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2020. 08:30 >> 09:13

POSLJEDNJIH GODINA

Raste broj dobrovoljnih davalaca krvi

Crna Gora godinama unazad ima trend rasta broja dobrovoljnih davalaca krvi, saopštila je direktorica Zavoda za transfuziju Gordana Rašović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da je prošle godine procenat dobrovoljnih davala u ukupnom stanovništvu bio 3,1 odsto.

"A a prije nekoliko godina smo počeli sa 2,1 odsto. To je ogroman skok", rekla je Rašović.

Ona je istakla da je cilj da se dostignu preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od četiri odsto od ukupnog broja stanovnika.

"Da bi jedna zemlja za sve vanredne situacije imala dovoljne količine krvi, neophodno je da se taj procenat kreće odko četiri odsto, ali zavisi i od patologije, i medicinskih procedura koje sama zemlja ima zastupljene u zdravstvenom sistemu", rekla je Rašović.

Podsjetila je da je Crna Gora više od 80 odsto namjenskih, porodičnih davala.

"Dakle za svog pacijenta, a 20 odsto pravih dobrovoljnih davalaca. Sada je situacija drugačija pa je 56 odsto namjenskih, a 44 dobrovoljnih. Cilj nam je 100 odsto dobrovoljnih, nenamjenskih", rekla je Rašović.

Referent za dobrovoljno davalaštvo u Zavodu Dražen Đurašković rekao je da su uspjeli da iskoriste prednosti digitalnog doba, te da su se aktivirali na društvenim mrežama kako bi olakšali pristup informacijama svim davaocima.

"Uskoro ćemo dobiti mobilnu aplikaciju namijenjenu samo za davaoce krvi. Jednim klikom građani će moći da se informišu, zakažu davanje krvi i skratićemo proceduru", rekao je Đurašković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније