Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 05. 2020. 12:08 >> 12:07

ONLINE POMOĆ

Platforma za podršku djeci sa smetnjama u razvoju

Pokrenuta je akcija #UslugePodrškeDoma kroz koju se pozivaju svi stručni radnici i saradnicicentara za dnevni boravak i NVO da objavljuju snimke raznih aktivnosti za djecu sa smetnjama u razvoju na društvenim mrežama i tako daju podršku za njihov razvoj u kućnim uslovima, saopšteno je iz Ministartva rada i socijalnog staranja.

 

Akciju su pokrenuli JU Centar za dnevni boravak Pljevlja i svi drugi dnevni centri u Crnoj Gori, NVU „Zračak Nade“ i Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju (članice NARDOSa) uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a.

„Platforma služi za podršku djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom i njihovim roditeljima jer su zbog pandemije korona virusa od 16. marta ne pružaju usluge korisnicima u dnevnim centrima i udruženjima a koristiće se i kasnije, po prestanku pandemije”, navodi se u saopštenju.

Platforma ima dio za online savjetovanje – komunikaciju sa psihologom, stručnim radnicima i ostalim osobama koje mogu da podijele značajne informacije i dio za razmjenu materijala koji pripremaju defektolozi, psiholozi, pedagozi, radni terapeuti, fizioterapeuti, socijalni radnici i drugi.

JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ u okviru projekta koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore pokrenuli su 9. aprila 2020. godine Platformu za podršku pružanju usluga socijalne i dječije zaštite i sajt projekta.

Platforma koju trenutno koristi 240 osoba služi za saradnju sa svim korisnicima usluga 14 dnevnih centara u Crnoj Gori i 6 Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju članica NARDOSa, a svi zainteresovani joj mogu pristupiti preko sajta JU Centar za dnevni boravak Pljevlja www.dnevnicentarpv.me ili www.servisipodrskezasve.net

„Planirano je bilo da se ova platforma kreira u septembru, ali se zbog hitnosti novonastale situacije usljed pojave COVID-19 počelo sa njenom realizacijom ranije. Njeno usavršavanje je u toku, trenutno funkcionišu samo dva modula, pa je ovo još uvijek  radna verzija, ali bitno je da je već korisna mnogobrojnim porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju”, objašnjava direktorica JU Centar za dnevni boravak Pljevlja Svetlana Dujović.

Materijali i video sesije mnogo znače roditeljima jer se preko nje pruža podrška razvoju i očuvanju sposobnosti djece i mladih sa smetnjama u razvoju u kućnim uslovima.

“Naravno, dobrodošla nam je svaka pomoć u vidu poboljšanja pristupa platformi kroz obezbjeđivanje tableta i brzog Interneta“, objašnjava Dujović.

Pored korišćenja #UslugePodrškeDoma, potrebno je snimke poslati na email dcpljevlja@t-com.me kako bi bili objavljeni i na onlajn Platformi.

Osoblje i roditelji djece sa smetnjama u razvoju koji koriste usluge dnevnih centara i udruženja roditelja i osobe sa invaliditetom a i drugi zainteresovani roditelji koje žele da pristupe platformi treba da pošalju svoju e-mail adresu, ime i prezime na mail dcpljevlja@t-com.me i dobiće lozinku za pristup platformi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније