Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: M.M. ]

09. 05. 2020. 07:55 >> 07:52

URBAN

Korona kriza dokazala evropsko jedinstvo

Veliki talas ljudskosti, izuzetna solidarnost i jedinstvo prožimali cijeli svijet u vremenu pandemije korona virusa, saopštio je ambasador Češke u Podgorici Karel Urban ističući da mu je drago što je to mogao doživjeti baš u Crnoj Gori.

 Ističe da će postepeno popuštanje donesenih mjera, koje Vlada Češke planira da sprovede kroz nekoliko faza, omogućiti otvaranje nekih trgovina, postepeno otvaranje škola i vrtića, održavanje kulturnih i sportskih aktivnosti, a razmatra se i mogućnost putovanja u inostranstvo.

“Naravno, sve to zavisi od razvoja situacije sa virusom. U Češkoj dosad imamo oko 8.000 registrovanih slučajeva, a, nažalost, imamo i 252 preminula. Lično smatram da je najgore za nama, ali to nije razlog da se opustimo, već sada više nego ranije treba da se pripazimo iuvažimo savjete struke. Virus jesmo doveli pod kontrolu, ali još ne možemo govoriti o pobjedi”, naglašava Urban

Pandemiju korona virusa su su, kaže, na ličnom primjeru osjetili i njegova porodica i on.

“U momentu kada je Crna Gora uvela mjeru obavezne samoizolacije i karantina, sa suprugom i sinom vraćao sam se iz Češke. Nakon dolaska u Crnu Goru, morali smo, kao i svi ostali, u samoizolaciju u trajanju od četiri nedjelje. Odjednom sam se našao u situaciji kada sam se u potpunosti morao osloniti na pomoć i solidarnost kolega iz ambasade. Takođe smo mogli vidjeti kako u praksi funkcionišu mjere Instituta za javno zdravlje, budući da smo svakodnevno putem SMS-a dobijali upitnik u vezi sa našim zdravstvenim stanjem”, navodi ambasador, dodajući da mu je bilo veoma teško da četiri nedjelje bude u samoizolaciji, znajući da je njegov tim u ambasadi svakodnevno morao da izvršava niz nestandardnih zadataka i obaveza, prije svegau vezi sa repatrijacijom njihovih državljana iz Crne Gore nazad u Češku.

Ocjenjuje i da su jedinstvo i solidarnost bili, a i dalje su ključni za bilo koju kriznu situaciju sličnu ovoj.

“Bili su prisutni i ovdje, i to u mnogo oblika. Jaku mjeru solidarnosti smo osjetili od crnogorskih institucija, Delegacije EU i ostalih ambasada ovdje u Crnoj Gori pri rješavanju svakog slučaja repatrijacije ponaosob. Solidarnost smo mogli vidjeti i od EU ka crnogorskim državljanima, kada je EU na borbu protiv KOVID-19 u Crnoj Gori usmjerila 53 miliona eura. Solidarnost je pokazala naša ambasada, kada smo Naučno-tehnološkom parku Crne Gore ponudili češki „znati kako“ i pomoću u vezi sa 3D štampom zaštitnih maski i opreme za zdravstvo. Solidarnost smo pokušali, makar simbolično, pokazati i mi u ambasadi, i to tako što smo zdravstvu Crne Gore ručno sašili 200 komada maski. Veliki talas ljudskosti, izuzetne solidarnosti i jedinstva prožimali su cijeli svijet i posebno mi je drago što sam to mogao doživjeti baš u Crnoj Gori”, dodao je.

Vjeruje da je najgore za nama

Češki ambasador rekao je da iskreno vjeruje da su sve demokratske vlade i njihove institucije, a to znači i one u regionu Zapadnog Balkana, težile ka uvođenju onakvih mjera koje su za cilj prvenstveno imale zaštitu zdravlja i života građana.

“Mi u Češkoj imamo jednu uzrečicu koja glasi „prerano je zaključivati račun bez konobara”, što bi značilo da je još rano davati ocjenu, s obzirom na činjenicu da još nismo na kraju borbe. Optimista sam i vjerujem da je ono najgore za nama, ali moramo i dalje ostati odgovorni, slušati savjete struke i ostati solidarni”, poručuje Urban.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније