Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović, TVCG ]

05. 03. 2020. 15:45 >> 15:44
1

OKRUGLI STO

OSI i dalje pravno diskriminisane i nezaštićene

Osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori i dalje su pravno diskriminisane, nezaštićene, ali i nedovoljno upoznate sa svojim pravima, poručeno sa okruglog stola "Pristup pravdi za OSI". Ipak, kako su saopštili, preostaje još dosta posla da se stvore uslovi kako bi osobe sa invaliditetom bile pred zakonom u istoj ravni sa ostalima.

Najdrastičniji primjer nemogućnosti pristupa pravdi za osobe sa invaliditetom jeste primjena instituta oduzimanja poslovne sposobnosti.

"Nema pravo sklapanja braka, pravo usvojenja, ne može biti donor, nema pravo glasa i izbora u funkcije", kazao je Milenko Vojičić iz UMHCG.

Da je institut lišavanja poslovne sposobnosti velika barijera za osobe sa invaliditetom u svojim izvještajima opominje i ombudsman.

"Imamo dovoljno primjera kada su u pitanju lica lišene poslovne spososbnosti kroz praksu Evropskog suda, gdje taj koncept i primarno nekontrolisano može da se dovede na povredu prava pristup sudu", kazao je zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković.

Prava OSI visoko su na agendi Evropske unije. Napredak, ali i zamjerke, bilježe u izvještajima.

"Suočavaju se sa preprekama na direktan pristup pravdi u sudskim i svim pravnim postupcima. Ove prepreke utiču na njihov život i ostvarenje prava u svim oblastima", navela je Plamena Halačeva iz Delegacije EU.

Sudu u Herceg Novom kao i na Žabljaku osobe sa invaliditetom i dalje nemaju pristup. No, barijere nijesu samo fizičke.

"Pripadnici državnih organa ne shvataju suštinu koncepta prava, oni ne traže što im ne pripada već da bude kao kod drugih, a država je dužna da stvori preduslove za jednake mogucnosti", naveo je Ivan Vukčević iz CEMI-a.

Moralno ili političko poštovanje različitosti osoba sa invaliditetom nije dovoljno, poručeno je sa okruglog stola. Nediskriminaciji mora prethoditi mijenjanje svijesti prema invaliditetu, koje podrazumijeva promjenu u primjeni zakona i procedura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније