Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Info Biro, objavila B.B. ]

18. 01. 2020. 11:21 >> 11:20
2

KOMPANIJA "NAŠE VOĆE"

Jabuke iz Župe uskoro na domaćem tržištu

Kompanija "Naše voće", koja ima voćnjake jabuka u Nikšićkoj župi, planira uskoro da svoje proizvode plasira na domaće tržite. U planu je i sadnja trešanja, kao i prerada voća u vidu sokova i džemova i marmelada

Kako je istakao direktor kompanije "Veletex" Milan Golubović, istraživanja su pokazala da se u Crnu Goru uveze velika količina jabuke, i da kod nas nema organizovane poroizvodnje, zbog čega su se odlučili za ovu vrstu posla i u tu svrhu i osnovali posebnu kompaniju "Naše voće".

"Nemamo bojazni da ćemo svu količinu koja bude u našem prinosu moći da realizujemo na domaćem tržištu. Planiramo da određeni procenat gotovog proizvoda prerađujemo, za početak će to sigurno biti sok, a kasnije će to biti neke određene varijacije marmelada i džemova," kazao je Golubović.

Kompanija "Veletex" je početkom 2017. godine kupila imovinu zemljoradničke zadruge Župa u stečaju, na dvanaestoj sudskoj prodaji, i time postala vlasnik 44 hektara u Nikšićkoj župi. Iste godine počeli su uređenje zemljišta, a sa početkom 2018. godine zasađena su prva četiri hektara jabuke, u sortama Zlatni delišes i Greni smit.

Korištena je moderna, italijanska tehnologija guste gradnje sa protivgradnom zaštitom i savremenim sistemom za navodnjavanje. U ovu svrhu je osnovana kompanija "Naše voće "koja će dalje rukovoditi ovim projektom.

"Na proljeće 2018. godine aplicirali smo za podršku kod Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, i to za IPARD mjeru 1 Investicije za fizički kapital i poljoprivredna gazdinstava, i tu aplikaciju smo uspješno završili tokom 2019. godine", kaže Golubović.

U Kompaniji "Naše voće" radi šest stalno zaposlenih radnika, taj broj se povećava tokom perioda sadnje i rezidbe, a kasnije i berbe. Golubovic ističe da se kompanija trudi da upošljava lokalno stanovništvo.

On pojašnjava da je sadnica koju sade, Knip sadnica, što znači da je ona već dvije i po godine stara u momentu sadnje, i svoj puni rod daje u trećoj godini nakon sadnje.

"Puni prinos koji se očekuje je nekih 60 do 70 tona po hektaru, što bi značilo da ćemo mi onoga dana kada bude cijeli voćnjak podignut moći da proizvedmo oko 2.000 tona jabuke. Prvi proizvod se očekuje već ove jeseni i to neće biti neke velike količine. Očekujemo oko 150 tona jabuke", kazao je Golubović.

Ova tehnologija donosi od 90 do 95 odsto roda prve klase.

"Naš je plan da jabuka i trešnja koju budemo proizvodili, kao i proizvode iz prerade budu deklarisani kao domaći proizvod", ističe Golubović.

Dalji planovi kompanije su proširenja samog voćnjaka jabuke, i sadnje oko pet hektara trešnje. Paralelno sa podizanjem voćnjaka, planira se izgradnja modernog pogona za preradu voća. Za ovaj projekat kompanija je već aplicirala kroz Mjeru 3, pa se njegova realizacija očekuje u narednoj godini.

Dugoročni plan kompanije, ističe Golubović, nije samo sopstvena proizvodnja već stvaranje otkupnog centra gdje bi sopstvenim primjerom animirali lokalno stanovništvo da se počnu baviti sopstvenom proizvodnjom.

On dodaje da je finansiranje ovog projekta podržao i IRF, te da su partnera, osim u Ministarstvu poljoprivrede, imali i u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније