Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 12. 2019. 11:41 >> 11:40

SARADNJA PKCG SA PRIJESTONICOM

Cetinju sertifikat za povoljni poslovni ambijent

Cetinje je ušlo u proces sertifikacije opština i gradova po mjeri privrede, a predsjednik Prijestonice Aleksandar Kašćelan je kazao da žele da budu među opštinama koje će imati BFC sertifikat i rade na ispunjenju potrebnih kriterijuma.

"Pred donošenjem smo strateškog plana razvoja i nadam se da ćemo ga usvojiti do kraja januara", rekao je Kašćelan, na sastanku sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović pozvao je Prijestonicu Cetinje da iskoristi manifestacije i forume ove organizacije za predstavljanje svojih privrednih, kulturnih, istorijskih i turističkih potencijala.

Posebno je istakao ulogu PKCG u reformi obrazovnog sistema, naročito u implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština. 

"Naš Sektor za obrazovanje je spreman da promoviše prednosti dualnog obrazovanja u školama na Cetinju", kazao je Golubović, tokom posjete Cetinju, koja je dio redovnih programskih aktivnosti Komore u cilju razvijanja institucionalnog partnerstva sa donosiocima odluka na lokalnom nivou.

Golubović je istakao značajnu ulogu Komore u promociji privrede kroz projekte "Dobro iz Crne Gore", "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi", te organizacijom predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima.

Prostor za saradnju Komore i Biznis centra postoji i u neformalnom obrazovanju, odnosno, zajedničkoj organizaciji seminara i radionica.

"Biznis centar planira organizaciju obuka kako bi doprinio unapređenju postojećih i osnivanju novih biznisa, te projekte u cilju zapošljavanja mladih. Predviđeno je i formiranje laboratorije, u kojoj bi se proizvođačima pršute i sira omogućila sertifikaciju njihovih proizvoda", kazao je Kašćelan.

On se osvrnuo na projekat Komore, resornih ministarstava i IRF-a "Domaći ukusi" koji potencira vezu proizvođača hrane sa hotelijerima i restoraterima, a u okviru kojeg će se, od 20. do 22. decembra, u Nikšiću održati veliki sajam, te da takvu manifestaciju na proljeće želi da organizuje u Prijestonici.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Komora uradila za sve crnogorske opštine.

Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2018. u Prijestonici Cetinje je predalo 385 privrednih subjekta, što je 10 odsto više nego prethodne godine.

Privredni subjekti Prijestonice u 2018. godini iskazali su ukupan prihod od 125,9 miliona eura, 11 odsto veći nego prethodne, te dobit od 2,9 miliona eura ili 11,5 odsto više.

Na sastanku su istaknute i aktivnosti Prijestonice u borbi protiv sive ekonomije, a posebno podsticajne mjere u cilju uvođenja poslovanja u legalne tokove pojedinih subjekata u turizmu i proizvodnji hrane.

Takođe, Prijestonica Cetinje je pozvana da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu, odnosno da eventualne privredne sporove efikasno rješava pred Arbitražnim sudom pri Privrednoj komori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније