Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2019. 17:20   >>  20:04 13

ŽRTVE ZASLUŽUJU SPOMENIK

"Uloga Rovačke republike je besmrtna"

U Kolašinu je danas obilježen vijeka od uspostavljanja Rovačke republike. Najsvjetliji primjeri iz najmračnijih vremena temelj su na kojima počiva naš identitet i stoje kao vječno nadahnuće i uzor, pričajući najupečatljivije priče o patriotizmu i hrabrosti, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, govoreći o žrtvama Rovačke republike. Na skupu je saopšteno da žrtve Rovačke republike zaslužuju spomenik u centru Kolašina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović je kazao kako je Rovačka republika “bila mnogo više od slobodne ustaničke teritorije u tada okupiranoj i poniženoj Crnoj Gori”.

"Njen je kontekst u istoriji mnogo značajniji čak i od toga što je bila parče slobode i otpora u zemlji kojoj je u to doba oduzeto i pravo na ime. Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja - besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje. Baš zato Rovačka republika tih je dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine. Iza Rovačke republike, ugušene nasiljem, ostalo je sjećanje. I to ne puka memorija, istorijska uspomena, već ono sjećanje koje obavezuje, koje nadahnjuje i, kako vrijeme odmiče, govori sve glasnije. Iz svih naših Rovačkih republika, iz tih gorkih iskustava, a prije svega sjećanja na nepokolebljive i hrabre, crpili smo volju i snagu da dostojanstveno i u miru dočekamo maj 2006. godine. A od tada, pa sve do danas, sazrijevalo je vrijeme da se suočimo sa istorijskim istinama, da se prisjetimo svega i da poručimo da nijedna borba nije bila uzaludna, niti zaboravljena", istakao je ministar Bogdanović.

Predsjednik opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović je kazao da danas obilježavamo vijek Rovačke republike i da to činimo u Kolašinu, gradu istorije i slobodarske tradicije.

"Naš mudri rovčanin Veljko Vlahović je kazao: Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi. Rovačka republika je imala temelje u moralnom kodeksu Crnogoraca. Predstavljala je prostor na kome se vodila borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Upravo ove vrijednosti nadahnule su pripadnike Rovačkog bataljona da ponovo uzmu oružje, jer su ideali bili iznevjereni, a pravo, čast i sloboda Crne Gore pogaženi", istakao je Bulatović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Foruma Rovčana za Crnu Goru i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović, koji je istakao da je Kolašin u svim oslobodilačkim ratovima dao ogroman doprinos.

"Okupili smo se danas u Kolašinu da evociramo nakon 100 godina uspomene na naše pretke, velike ljude i junake i njihovu borbu, koju su vodili protiv okupacije srbijanske vojske poslije 1918. godine. Rovačka republika je izraz ustaničkog i vjekovnog slobodarskog duha Rovaca i Morače i cijelog kolašinskog kraja. Potvrdila se kao akt patriotizma, heroizma i slobodne volje, ne samo Rovačkog bataljona i jedinica ondašnje Kolašinske brigade crnogorske vojske već i opšteg vjekovnog uvjerenja i odanosti naroda ovog kraja svojoj domovini Crnoj Gori i njenoj slobodi", kazao je Vlahović.

Na skupu su govorili još i Dragan Bulatović i Miomir Marković Markan jedan od inicijatora ove proslave.

"Sa posebnim poštovanjem gledam na Rovčane i osjećam moralnu obavezu da napokon pokrenemo i to pitanje. Ne zaboravimo da je nakon boja na Martinićima 1796.g. Sveti Petar Cetinjski zbog njihovog učešća u tom boju primio na Cetinju 25 biranih Rovčana, koji su mu se tada zakleli na vjernost Crnoj Gori. Ne zaboravimo na perjanike knjaza Danila, Pavla V. Minića i Grigorija M. Pižuricu. Ne zaboravimo na rovačkog barjaktara, ujedno i barjaktar crnogorske Garde - Zeka Bulatovića. Tim istim Zekovim barjakom je bio pokriven sanduk velikog vojvode Mirka Petrovića po njegovoj želji. Ne zaboravimo na bratimljenje Petra I Petrovića Njegoša sa Stevanom G. Bulatovićem iz Veljega Dubokog. Ne zaboravimo na junaštvo Rovačkog bataljona", istakao je Marković.

Današnju akademiju, kako je saopšteno, organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније