Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 07. 2019. 19:24 >> 19:19

PAVIĆEVIĆ OCIJENILA

Jedinstveno samoregulatorno tijelo idealan model

Jedinstveno samoregulatorno tijelo koje bi pratilo primjenu Kodeksa novinara bio bi idealan model, ali je u crnogorskom društvu, u ovom trenutku, neodrživ, ocijenila je koordinatorka medijskog programa u Građanskoj alijansi Tanja Pavićević.

 

Ona je, govoreći o poštovanju Kodeksa novinara, kazala da je u situaciji gdje nema ekonomski nezavisnih novinara teško odrediti šta je njegova dužnost i kome on odgovara.

"Umjesto da je novinar podređen javnom interesu, koji je zaštićen novinarskim Kodeksom, on podilazi interesu vlasničkih struktura, od kojih višestruko zavisi", rekla je Pavićević agenciji MINA.

Novinari su, navodi ona, predugo ćutali i tako sami doveli do platforme koja onemogućuje poštovanje osnovnih pravila profesije - pitanja druge strane, korištenja informacija iz više nezavisnih izvora, nepovrjeđivanja prezumpcije nevinosti, poštovanja privatnosti, pokazivanja senzibiliteta prema manjinskim zajednicama i pojedincima.

Prema njenim riječima, profesionalizam i poštovanje Kodeksa zavisi od upravljačke strukture medija, koja u javnom interesu i za dobro svih treba da prestane da se interesno miješa u rad redakcija i novinara, ali i od države koja treba da donese zakon koji će regulisati ponašanja u sajber prostoru.

Kako je kazala, pitanje formiranja jedinstvenog funkcionalnog samoregulatornog tijela je previše važno da bi mu se pristupilo na tradicionalno crnogorski način – formom bez sadržaja.

"S druge strane, osnivanje samoregulatornog tijela u kojem su predstavnici jednog medijskog bloka i angažovanje ombudsmana u drugom bloku predstavljaju kozmetiku koja opet, na duge staze, produbljuje postojeći jaz", smatra Pavićević.

Ona je poručila da od ideje osnivanja jedinstvenog funkcionalnog samoregulatornog tijela ipak ne treba odustajati.

Na pitanja da ocijeni trenutno stanje u crnogorskim medijima, Pavićević je, između ostalog, rekla da među novinarima ima malo kolumnista, uopšte nema analitičara, dok je nemoguća misija naići na tekstove koji se tiču dešavanja u svijetu, a da ih je pisao novinar postojećih redakcija crnogorskih medija.

"Došli smo do groteskne situacije gdje svaki mediji ima svoju istinu o istom događaju i gdje treba da pročitate više objava, upotrijebite vlastiti analitički aparat da bi shvatili šta se zaista desilo", istakla je Pavićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније