Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

01. 07. 2019. 15:31 >> 15:32

NOVI TIM POVJERENJA

Policija maksimalno podržava zaštitu LGBTI osoba

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba i Uprava policije u kontinuitetu imaju kvalitetnu saradnju, a Tim povjerenja će se truditi da saradnja u narednom periodu bude unaprijeđena, konstatovano je na prvom sastanku u novom sazivu.

Članovi Tima povjerenja su se složili da je prethodni Akcioni plan Tima potrebno inovirati, kako bi aktivnosti Tima bile konkretnije, što će dalje doprinijeti stalnom praćenju problematike bezbjednosti LGBTI osoba, snaženju povjerenja i rješavanju konkretnih slučajeva od važnosti za LGBTI zajednicu.

"Aktivnosti na senzibilizaciji policijskih službenika, posebno onih koji po prirodi posla dolaze u kontakt sa osjetljivim grupama među kojima su i LGBTI osobe, potrebno je i dalje sprovoditi, pa će se obuke policijskih službenika nastaviti" navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i da je to u skladu sa planom obuka predviđenih "Strategijom za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba za period 2019 – 2023" koju je usvojila Vlada.

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova pružaju maksimalnu podršku radu Tima povjerenja, koji predstavlja važnu sponu između LGBTI zajednice i Uprave policije.

"Tim je, između ostalog, u prethodnom mandatu organizovao niz posjeta centrima bezbjednosti policije, kako bi se unaprijedila međusobna komunikacija koja je inače kvalitetna. Tim povjerenja je sprovodio i druge aktivnosti koje su doprinijele prevenciji nasilja nad LGBT osobama kao i uspješnom procesuiranju lica koja su sprovodila neki od vidova nasilja nad osobama iz LGBTI zajednice" saopšteno je iz Uprave policije.

Tim povjerenja će dodatno jačati mrežu LGBTI kontakt policijskih službenika u svim centrima bezbjednosti, što je, napominju, važno za efikasniju komunikaciju LGBT zajednice i policije na lokalnim nivoima, a doprinosi daljem unaprjeđenju zaštite prava LGBTI osoba.

Tim povjerenja, formiran rješenjem Ministra unutrašnjih poslova, čine službenici Uprave policije, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba – LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni centar, Juventas, Queer Montenegro i SPECTRA.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније