Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

26. 04. 2019. 12:50 >> 12:51
2

BAR

Nestala tri crkvena zvona, zaustaviti kulturocid

Na području Opštine Bar u proteklih nekoliko dana nestala su tri zvona sa crkava, prenose lokalni mediji.

Nakon što je prije nekoliko dana ukradeno veliko bronzano zvono sa katoličke crkve Sveti Vić, ukradeno je još jedno, sa pravoslavne crkve Svete Neđelje u naselju Rap-Bar.

Jutros su radnici u Starom gradu primijetili da je nestalo i zvono sa tamošnje crkve Svetog Jovana.

Iz Crkvene opštine barska je saopšteno da su juče službenici Centra bezbjednosti Bar izvršili uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu.

“Zvono koje je, po svoj prilici, ukradeno, kupila je porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu. O tome postoji natpis na zvonu. Ono je težine, po sjećanju i slobodnoj procjeni ljudi koji su učestvovali u obnovi crkve Svete Neđelje nakon što je oštećena u zemljotresu 1979. godine, između 30 i 50 kilograma”, saopšteno je iz Crkvene opštine.

Navode da je prije nekoliko dana primjećen i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara.

Jutros su radnici u Starom gradu primijetili da je nestalo i zvono sa tamošnje crkve Svetog Jovana. Policija je takođe izvršila uviđaj.

“Očito, riječ je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici puno je crkava na kojima su zvona. Moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što prije ne spriječi ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju prijeti svojevrsni kulturocid”, poručuju iz Crkvene opštine barska.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније