Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

18. 04. 2019. 07:01 >> 07:02

INSTITUT IZ KOTORA

Opasna meduza u Bokokotorskom zalivu

“Kompas” meduza, koja spada u grupu potencijalno opasnih, primijećena je u Bokokotorskom zalivu. Opekotine koje mogu zadati te životinje vrlo su bolne, ali nijesu opasne po život. U zalivu se pojavljuju ciklično, na svakih nekoliko godina, saopštila je, za Portal RTCG, Branka Pestorić iz Instituta za biologiju mora.

Pestorić kaže da je 2014. meduza Chrysaora hysoscella, bila u zalivu vrlo česta. Opekotine ovih životinja su vrlo bolne, ali nijesu opasne po život.

"Odrasle jedinke mogu narasti i do 40 centimetara u prečniku zvona, a do 2 metra dužina kraka. Na njihovim obodnim kracima nalaze se žarne ćelije, te ova vrsta spada u grupu potencijalno opasnih meduza", istakla je ona i upozorila rane kupače da budu oprezni.

"Vjetar, kiša, talasi, morske struje utiču na njihovu veliku smrtnost. Nošene su morskom strujom i talasima, pa ih često možemo vidjeti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno", kazala je Pestorić.

 

Ona je objasnila i da svakako globalno povećanje temperature mora, prekomjeran izlov ribe, kao i intenzivna izgradnja na obali, pogoduju razvoju i uzrokuju sve veću pojavu meduza.

"To nije fenomen karakterističan samo za Crnu Goru, već je vrlo prisutan u Jadranu i u Mediteranu. Naročito na Istočnoj obali Jadrana, Italijanskoj. Kao i u sjevernom Jadranu", istakla je Pestorić.

 

U velikom broju su se pojavile 2014. i 2017. Razvijaju se pupljenjem iz svog, za dno pričvršćenog, polipa.

"Jako puno ih ima u proljeće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom ljetnjih mjeseci", kazala je Pestorić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније