Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 04. 2019. 20:45 >> 21:03
8

POLICIJA

Akteri saslušani, tužilac odlučuje

Zaposleni u CEDIS-u koji su danas imali konflikt sa aktivistkinjama pokreta "Odupri se" saslušani su u policiji, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi u saopštenju, policija je preduzela sve zakonom propisane mjere i radnje, a tužilac će cijeniti da li ima elemenata krivičnog djela ili prekršaja bilo kojeg lica .

Podsjetimo, dvije aktivistkinje pokreta Odupri se – 97.000, prebačene su u Klinički centar Crne Gore jer su napadnute tokom blokade zgrada Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Elektroprivrede u Podgorici. 

Iz policije je saopšteno da aktivisti pokreta "Odupri se" nijesu prethodno najavili sukup ispred CEDIS-a, gdje su se građani i aktivisti vezali lancima i nijesu dozvolili nikome da uđe, niti da izađe iz tih zgrada. Tom prilikom, dvije aktivistkinje su, kako navode organizatori performansa, napadnute i pružena im je pomoć u Kliničkom centru Crne Gore.

"Grupa građana, koja se prethodno oko 13,30 časova okupila kod Sportskog centra Morača i krenula u koloni prema prostorijama CEDIS-a, je održala performans kojim su onemogućavali zaposlene u ovoj firmi da napuste, ili pristupe službenim prostorijama. Prilikom performansa grupa građana je koristila metalne lance i cijevi kojima su onemogućavali ulazak i izlazak iz navedenih prostorija. Osim toga, okupljena grupa građana je pravila tzv. živi lanac kako bi otežavala pristup prostorijama", navodi se u saopštenju.

Oko 14,50 časova, A.Lj. (42) koji je zaposlen u CEDIS-u i I.V. (39) koji je zaposlen u Elektroprivredi Crne Gore – FC Snabdijevanje Podgorica, pokušali su da napuste službene prostorije CEDIS-a kada im je grupa građana to onemogućila.

"Došlo je do fizičkog kontakta u vidu guranja između grupe građana i ova dva lica. Tom prilikom su dvije ženske osobe, učesnice javnog okupljanja, D.Đ. (50) i V.L. (51), pale i zadobile povrede", saopšteno je iz policije.

O događaju je odmah obaviješten Zavod za hitnu medicinsku pomoći, a policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su povrijeđenu D.Đ. bez odlaganja  prevezli službenim policijskim vozilom do Urgentnog bloka, gdje joj je ukazana medicinska pomoć. Licima D.Đ. i V.L. su konstatovane lake tjelesne povrede i njima je pružena adekvatna medicinska pomoć.

"Sa lica mjesta policijski službenici su u službene prostorije CB Podgorica doveli I.V. od kojeg je prikupljeno obavještenje od građanina na navedene okolnosti. Policija je pozvala i A.Lj. da pristupi u službene prostorije kako bi se i od njega prikupilo obavještenje na okolnosti današnjeg događaja. Osim toga, policiji je prijavu podnijela D.Đ. dok će L.V. prijavu podnijeti naknadno", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako dodaju, N.K. kao odgovorno lice za zaštitu lica i imovine u CEDIS-u je policiji podnio prijavu protiv grupe građana zbog onemogućavanja nesmetanog pristupa prostorijama CEDIS-a.

O svim navedenim okolnostima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koji će se izjasniti da li se u radnjama bilo kojeg lica stiču elementi bića krivičnog djela, ili prekršaja.

"Tužilac će posebno cijeniti okolnosti pod kojima je održano neprijavljeno javno okupljanje, odnosno blokiranje zgrade i onemogućavanje kretanja zaposlenima u CEDIS-u. Osim toga tužilac će cijeniti i činjenicu da okupljanje nije prethodno prijavljeno s obzirom da je postojala obaveza da se nadležnom Centru bezbjednosti prijavi javno okupljanje, ukoliko je planirano okupljanje više od 20 lica što je ovdje bio slučaj", zaključeno je iz Uprave policije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније