Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

28. 03. 2019. 11:56 >> 11:21

INSTITUT ALTERNATIVA SAOPŠTIO

Samo dva ministarstva najavila javne rasprave

Više od polovine ministarstava ne pridržava se zakonske obaveze koja se odnosi na objavljivanje programa rada za tekuću godinu, a samo dva resora objavila su spisak zakona i strategija o kojima će biti organizovane javne rasprave, saopšteno je iz Instituta alternativa.

Iz Instituta alternative su rekli da objavljen Program, odnosno plan rada za ovu godinu imaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zdravlja, poljoprivrede, javne uprave, pravde, nauke i prosvjete.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da je jedan od važnih preduslova za kvalitetno učešće javnosti u kreiranju javnih politika planiranje i priprema za javne rasprave i konsultacije, posebno kada su u pitanju složene teme.

Kako su naveli, da bi građani mogli da daju puni doprinos, prije svega moraju da znaju šta organi planiraju te godine da rade.

Iz toga, kako su rekli iz Instituta alternative, proizilazi i zakonska obaveza organa državne uprave i nosilaca javnih ovlašćenja da imaju službenu internet stranicu, na kojoj će biti objavljen program rada za tekuću godinu.

Iz te NVO su kazali da je do srijede, od 17 ministarstava, svega sedam ispunilo zakonsku obavezu.

"Situacija je još gora kada je u pitanju obaveza ministarstava da javnosti predoče plan akata na kojima će se te godine raditi", kaže se u saopštenju.

Iz Instituta su objasnili da je Uredbom o izboru predstavnika NVO u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija propisana obaveza ministarstvima da najkasnije 15 dana nakon donošenja programa rada na svojoj internet stranici i portalu e-uprave objave spisak zakona i strategija o kojima će u njihovoj pripremi sprovesti javnu raspravu.

Kako su naveli, spisak akata za javnu raspravu za ovu godinu imaju samo dva ministarstva, i to javne uprave i pravde.

"Sagledavajući ozbiljnost sa kojom ministarstva nastoje kreirati prostor za učešće javnosti, ne začuđuje podatak o broju građana koji komentarišu nacrte dokumenata na portalu e-upave, kojih je bilo svega dva u prošloj godini, prema zvaničnim Vladinim podacima", dodaje se u saopštenju.

U Institutu alternative smatraju da unaprijeđeni elektronski servis za javne konsultacije nije dovoljan, ako ministarstva ne pokazuju stvarnu volju da omoguće javnosti da smisleno učestvuje, kroz pravovremenu najavu javnih rasprava, čije se sprovođenje očekuje tokom ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније