Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 03. 2019. 16:12   >>  19:12 2

ŠUNDIĆ

"RTCG uvijek nepristrasno izvještavala"

Javni servis svakodnevno je izložen političkim pritiscima, kazao je generalni direktor Božidar Šundić i poručio da su Radio, Televizija i Portal uvijek nepristrasno izvještavali i da će tako nastaviti.

Šundić je rekao da je crnogorsko društvo i dalje duboko podijeljeno, kako nacionalno, tako i politički, i da se sve to reflektuje na Javni servis.

On je naveo da se, kao i sve prethodne, i aktuelna uređivačka struktura suočava sa kritikama da je naklonjena jednoj strani i da bi „svi da uređuju Dnevnik“.

„Ne kažem da nema grešaka i da ne može biti bolje. Svaka dobronamjerna kritika je dobrodošla, ali jasno se mogu odvojiti dobronamjernost i nečiji prikriveni interes, odnosno, kritika od kritizerstva“, kazao je Šundić u intervjuu agenciji MINA.

Javni servis je, kako je ocijenio Šundić, svakodnevno izložen političkim pritiscima.

„I dok su, na jednoj strani, svima usta puna priče o nepristrasnom i objektivnom izvještavanju Javnog servisa, na drugoj, pokušavaju da uređuju program po svojoj mjeri, i da ostvare sopstvene interesne i političke ambicije. Radio, Televizija i Portal su otvoreni svim relevantnim subjektima, ali oni će se uređivati pod ovim krovom“, istakao je Šundić.

Kako je naveo, Radio Televizija Crne Gore (RTCG) je obavezna da o svemu blagovremeno i nepristrasno izvještava.

„Radio, Televizija i Portal su to uvijek radili i tako će nastaviti“, poručio je Šundić.

On je kazao da je u RTCG-u u stalnom radnom odnosu 718 osoba, ali da im, iako ima viška, treba novih ljudi.

„RTCG je kuća koja zapošljava najraznovrsniji kadar i pri tome je u stalnoj transformaciji, ove godine u najvećoj od njenog osnivanja. Trenutno smo u fazi digitalizacije koja podrazumijeva ne samo prelazak na novi standard, nego i obuku ljudi i njihovo prilagođavanje savremenoj tehnici i tehnologiji“, pojasnio je Šundić.

On je istakao da RTCG mora biti moderan mediji koji će ne samo slikom, nego i sadržajem odgovoriti izazovima vremena i struke, a to će, kako je naveo, moći jedino ukoliko okupi najbolje u svojim poslovima.

„Za takve će uvijek biti mjesta i trudimo se da ih dovedemo“, kazao je Šundić i dodao da prosječna plata na Javnom servisu iznosi 517 eura.

Kako je rekao, treba se osvrnuti i na drugu stranu priče.

„Da kada je riječ o Televiziji pomenemo one koji emituju dnevno hiljadu minuta premijernog programa, da vidimo koliko nagrada na festivalima dobiju naši ljudi, koliko dobrih emisija proizvedu kolege iz sportskog, dokumentarnog, informativnog, obrazovnog, zabavnog i kulturnog progama“, naveo je Šundić.

On je kazao da koncept za koji se opredijelio uređivački kolegijum Televizije podrazumijeva savremeni vizuelni izraz i dodao da su sve emisije, stare i nove, dobile novo scensko ruho.

Prema njegovim riječima, poseban iskorak napravljen je u zabavnom programu, koji je do sada bilježio dramatičan pad.

„Sa 'Dnevnom sobom' i 'Svakog gosta sat i po dosta' imamo zabavu, humor i promociju naših stvaralaca na dnevnom nivou. Vraćamo na ekrane formate koji okupljaju porodicu, djecu. Sve je to nekako u drugom planu, a svi se zalažemo za društvo u kojem bi nam to bilo prioritet“, naveo je Šundić.

Istraživanje Juventasa pokazalo je da 25,1 odsto ispitanika smatra da je RTCG nezavisan od političkog uticaja, 36,8 odsto ispitanika vjeruje da nije, a 25,1 odsto smatra da je Javni servis djelimično nezavisan.

Šundić je, komentarišući istraživanje, kazao da rezultati govore i o Javnom servisu, kao i „o nama samima“.

„Da nijesam generalni direktor RTCG rekao bih da bi bilo dobro da se zagledamo u sebe i analiziramo podatke, po kojima najveći broj gledalaca uživa uz rijaliti formate, sagledamo ko su uzori našoj djeci i omladini. Nemate šanse da trku dobijete emitujući najbolji domaći i strani dokumentarni program sa njima“, rekao je Šundić.

Kako je naglasio, obaveza Javnog servisa je da ponudi i proba da vrati povjerenje u prave vrijednosti.

Prema riječima Šundića, praksa je pokazala da veliki broj gledalaca ne razlikuje gledanost i povjerenje, pa su istraživanja često pokazivala da se najčešće vjeruje u stanice koje uopšte nemaju informativni program.

„Ne kažem da je ovo istraživanje patilo od te metodološke nedosljednosti, nego da su uzorci takvi i da tu ništa ne možemo. Takva situacija nije samo sa našim Javnim servisom. To je realnost“, naveo je generalni direktor RTCG-a.

Na pitanje šta bi trebalo preduzeti kako bi se povratilo i povećalo povjerenje građana u RTCG, Šundić je rekao da tekuća transformacija Javnog servisa mora ići uporedo i da gledaoci moraju imati još malo strpljenja.

„Vrlo brzo imaćemo digitalni standard i sliku primjerenu vremenu i stepenu tehnološke naprednosti“, naveo je Šundić.

On smatra da će to uticati da Javni servis povrati dio gledališta, jer će, kako je naveo, uživati u najboljim serijama i filmovima, sportskim događajima i emisijama u HD standardu.

„Potrebno je uraditi još mnogo toga i mi se svakodnevno trudimo da u svakom smislu uhvatimo korak sa vremenom, i mislim da smo na dobrom putu“, kazao je Šundić.

Komentarišući Nacrt zakona o nacionalnom javnom emiteru i predlog u vezi sa načinom izbora članova Savjeta RTCG, Šundić je ocijenio da će se uvođenjem dva nova organa - upravnog odbora i ombudsmana stvoriti novi, dodatni troškovi, a proceduralno će se usporiti ionako spor sistem odlučivanja.

„Zahtjev novog vremena jeste brza reakcija. Plašim se da novo normativno rješenje ne ide u tom pravcu“, naveo je generalni direktor RTCG-a.

Komentarišući zahtjeve sa građanskih protesta, Šundić je ukazao da je demokratsko pravo građana da na protestima iznose svoje zahtjeve i da traže njegovu ostavku.

On je rekao da je u formiranje Komisije koja će se baviti analizom informativnog programa Javnog servisa u toku i da ima konkretnih predloga za njen sastav, ali da sada ne bi iznosio imena i bavio se personalnim rješenjima dok sve ne bude završeno.

„Lično se neću ni miješati u izbor članova kao ni u njihov rad. RTCG je medijska kuća sa najvećim brojem profesionalaca u Crnoj Gori i vrlo brzo postaraćemo se da Komisija počne sa radom“, kazao je Šundić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније