Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

15. 03. 2019. 10:58 >> 10:31

ZAKONI KAO U EU

Godišnje 2.500 prigovora potrošača

Crnogorski potrošači zakonima, ali i drugim uredbama i pravilnicima imaju zaštitu kao i oni u državama Evropske unije, ocijenio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

“Zato što je Crna Gora u pretpristupnim pregovorima preuzela obaveze da će u poglavlju 28. implementirati propise EU koji se odnose na zaštitu potrošača, da bi se uspostavio željeni nivo prije članstva u Uniju”, rekao je Rabrenović, za Radio Crne Gore.

U drugom kvartalu ove godine biće usvojen izmjenjeni Zakon o zaštiti potrošača, navodi Rabrenović, i dodaje da će po ugledu na Evropsku uniju koja donosi novi set propisa, obezbjediti sigurnu internet trgovinu. Osim toga zakon će donijeti i rješavanje prigovora u arbitražnom postupku.

"Novina je što će arbitražna tijela biti formirana, ne samo na centralnom nivou što je sada slučaj, nego i na nivou trgovačkih organizacija, lanaca. I da na taj način potrošač rješava problem u vansudskim postupcima", pojasnio je Rabrenović.

A kada se primjene u zakon arbitražni postupak i internet trgovina, Crna Gora je korak bliže ka privremenom zatvaranju poglavlja 28. -Zaštita potrošača.

"Postoje velike šanse i izgledi da to bude u skorijem periodu. U ovom trenutku nezahvalno je procijeniti kada će se to tačno desiti, ali naša očekivanja su da to bude ova, 2019. godina”, optimističan je Rabrenović.

Centaru za zaštitu potrošača dnevno se javi i 20 ljudi koji na neki način utvrde da su im ugrožena potrošačka prava. Na godišnjem nivo bude i do dvije i po hiljade prigovora, navodi pravna savjetnica Jasna Božović.

"Najčešće se žale na pružanje usluga od javnog interes. Dakle, na rad EPCG, CEDIS-a, Vodovoda i to na visoke račune za struju, obračun na zajedničke vodomjere, ali i nezakonit prekid isporuke električne energije, zastarjela potraživanja. Osim toga prigovaraju i trgovcima koji nepoštuju garantni rok za proizvode, ali žale se i zbog lošeg kvaliteta elektronskih uređaja, naročito mobilnih telefona, ali i prevare kada je u pitanju roba široka potrošnje”, navela je Božović.

Inovirani zakon će, ističe Božović, tačno definisati kada dug zastarijeva, što znači, pojašnjava, da će pružalac usluga od javnog interesa na računu morati da istakne dug stariji od dvije godine, ali i iznos kamate kao posebnu stavku.

"Biće precizirano da se isporuka npr. struje ne može usloviti plaćanjem duga starijeg od dvije godine. Tako da će se konačno riješiti problem brojnih potrošača koji zbog pravnih nedoumica godinama žive u mraku”, naglašava Božović.

Inače, 15. mart se obilježava kao Svjetski dan potrošača, a ovogodišnji slogan globalne kampanje je “Pametno sa pametnim tehnologijama".

Radio CG, Biljana Radosavović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније