Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 06:36 >> 06:37
40

KATNIĆ TVRDI

Knežević državu oštetio za stotine miliona

Predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević osumnjičen je da je preko nekoliko kriminalnih organizacija i više krivičnih djela oštetio državni budžet za više stotina miliona eura, saopštio je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić. On je saopštio da je juče priveden i interni revizor Atlas banke.

On je kazao da je stvoreno više kriminalnih organizacija koje se sumnjiče za krivična djela utaja poreza, pranje novca i druga.

“Te kriminalne grupe su organizovnije, brojnije i sofisticiranije, ali biće proglašeni krivim svi koji su počinili krivično djelo i sav novac će biti vraćen u državni budžet”, rekao je Katnić u emisiji Ukrštene riječi na Televiziji Prva.

On je saopštio da SDT sada vodi više postupaka. 

“Postoji osnovana sumnja da je organizator stvorio kriminalnu grupu sa ciljem utaje poreza, kako bi građani podizali kredite od 500 hiljada EUR i više i dobijali bi ih na kratak rok od mjesec, nikad ih nijesu vraćali, a kolateral za to su davala nerezidentna lica”, objasnio je Katnić.

Prema njegovim riječima, Atlas i Invest banka Montenegro (IBM) se koriste kao privredni subjekti radi obavljanja tih radnji.

On je, govoreći o E-comercu rekao da se radi o trgovini putem interneta, u kojem je Kneževićeva kompanija prometovala između 600 i 700 miliona eura i utajila između 50 i 60 miliona eura.

“Ali duboko vjerujemo da je ovim poslom izgubljeno između 100 i 120 miliona eura, koje su morale biti uplaćene u budžet”, dodao je Katnić. 

On je saopštio da je jedan od postupaka koji vodi SDT zloupotreba ovlašćenja u privredi, u vezi sa formiranjem preduzeća Carbon, prilikom čega je načinjena šteta od 1,9 miliona eura.

Katnić je naveo da se vodi postupak i u predmetu Kaspia, jer je direktor banke izdao garanciju bez kolaterala i dogovora sa bordom. 

“Posljedica je šteta po banku od 15 miliona eura. Postupak je po tom pitanju završen i Vrhovni sud je donio revizijsku odluku”, rekao je Katnić.

On je naveo da je juče uhapšen interni revizor Atlas banke, koji je ustanovio nepravilnosti, ali da je izvještaj korišćen samo za internu upotrebu.

“Izvještaj je bio jasan i u kojem se kaže da je aktiva koju je banka imala mnogo manja od propisane i da je zaduženost veća. Sve je sakriveno, nijesu se mogle preduzeti mjere potrebne u tom trenutku”, objasnio je Katnić.

On je, odgovarajući na pitanje da li smatra da su u Centralnoj banci (CBCG) rađene propisane kontrole, kazao da se utvrđuje da li su te kontrole bile samo formalne, da li su dale dovoljne rezultate, kao i da li je trebalo da se pored formalne kontrole kontroliše više predmeta.

“Sigurno je da je organizator kriminalne grupe vrbovao i uključio visoke državne službenike, do stepena osnovane sumnje, gdje je i Velibor Milošević”, naveo je Katnić.

On je, govoreći o slučaju Telekom, kazao da je SDT donijelo odluku da obustavi istragu u odnosu na advokatsku kancelariju Ane Đukanović, jer je ustanovljeno da su pružili konsultantske usluge koje su naplatili 580 hiljada eura, da je ugovor ispoštovan i da nije bilo elemenata krivičnog djela.

Urednik Dana, Nikola Marković, pročitao je sporazum između Mađar Telekoma i američkih institucija u kojem se navodi da su u toj kompaniji sakrili pravne ugovorne strane u tom poslu i nijesu tačno pisali stvarne usluge koje treba da budu pružene. 

“Plaćeno je 580 hiljada po ugovoru, iako nikakve usluge nijesu pružene Mađar Telekomu i povezanim kompanijama po tom ugovoru. Lažno je prikazano plaćanje kao konsultantske usluge. To se kaže u sporazumu", naveo je Marković.

Katnić je odgovorio da ti spisi koji su dostavljeni iz Amerike nijesu u potpunosti tačni, jer je tamošnji sud utvrdio samo dio obuhvaćen sporazumom. 

On je, na pitanje da li se u spisima pominje Ana Kolarević, odgovorio da ne može govoriti šta je u spisima predmeta, jer mu nije dozvoljeno. 

“Advokatska kancelarija nije postupala u privatizaciji, nego je nakon toga realizovala usluge”, rekao je Katnić.

Katnić je kazao da nije saslušavao Veselina Barovića.

On je, na pitanja da li će ispitivati potencijalne veze predsjednika države Mila Đukanovića sa Kneževićem u vezi sa kreditom Pireus banke i ofšor kompanije na Kipru, odgovorio da će sve prikupiti i ispitati.

"Da li ima veza ili nema utvrdiću. Ovdje su dvije strane iznijele svoje riječi, ali to nije mjerodavan dokaz na sudu. Mi ćemo pregledati i Pireus i svaku drugu banku i sve ispitati”, naveo je Katnić.

On je, na pitanje hoće li ispitati kome je Đukanović prodao akcije Prve banke, odgovorio da može, ukoliko vidi da tu ima krivičnog djela.

Katnić je, na pitanje hoće li ispitati ugovor između Kneževića i biznismena Duška Bana i Željka Mihailovića jer je fiktivni, kao i porijeklo novca, rekao da je vrlo važno porijeklo tog novca, što će i ispitati. 

“To već ispitujemo, kao i to da li je bilo štete za nekoga. Ako bude krivičnog djela, ispitaćemo”, zaključio je Katnić.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније