Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

26. 01. 2019. 10:44 >> 10:13

KURPEJOVIĆ PORUČILA

Jačanje akademskog integriteta biće test za crnogorsko društvo

Prijedlog zakona o akademskom integritetu na poseban i cjelovit način uređuje tu oblast, a period koji predstoji, predstavlja test koji će pokazati spremnost crnogorskog društva da odgovori izazovima koji mu predstoje sa implementacijom tog Zakona.

To je ocijenila generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović, pojašnjavajući da akademski integritet ima značajnu ulogu u stvaranju kvalitetnog kadra i akademske zajednice koja će doprinijeti kvalitetnijem obrazovnom sistemu Crne Gore.

“Usvajanje Prijedloga zakona o akademskom integritetu ima prvenstveno za cilj jačanje svijesti o značaju integriteta i načinu poštovanja akademskih načela. Posebno bih istakla aktivnosti ustanova na uvođenju kurseva i drugih vrsta obuka tokom studiranja o načinu pisanja radova, kako bi se izbjegli neki od oblika plagijarizma”, objasnila je Kurpejović.

Ona smatra da je bitna uloga budućih etičkih odbora i Etičkog komiteta koji će, kako je rekla, kroz akta i aktivnosti raditi na promociji etičkih principa, zaštiti akademskog integriteta i sprječavanju pojava urušavanja integriteta kroz jasne sankcije.

“Sve ukazuje da je svijest pojedinca o ovoj oblasti izuzetno bitna, i treba je razvijati od najmlađih dana, kroz promociju osnovnih ljudskih vrijednosti i načela”, istakla je Kurpejović.

Usvajanje Prijedloga zakona, i analize koje su prethodile, kako smatra, govore u prilog svijesti crnogorskog društva o tom značajnom institutu, kao obliku ponašanja.

“Javne rasprave koje smo imali tokom pripreme Zakona su takođe pokazale koliko je ne samo akademska zajednica, već čitavo društvo, zainteresovano za sprječavanje svih oblika kršenja integriteta”, objasnila ja Kurpejović.

Prema njenim riječima, mediji i nevladine organizacije treba da pomognu ustanovama i resornim institucijama u promociji novih procedura, koje će obezbijediti zaštitu akademskog integriteta.

“Kroz osnivanje novog tijela - Etičkog komiteta, Vlada će pokušati i institucionalno da doprinese unapređenju stanja u ovoj oblasti. Učešće u projektima kao što je ovaj sa Savjetom Evrope takođe je od koristi, jer ste u prilici da čujete i druga iskustva i prilagodite najbolju praksu svom sistemu”, pojasnila je Kurpejović.

Period koji predstoji je, kako smatra, vrsta testa koja će pokazati spremnost crnogorskog društva da odgovori izazovima koji mu predstoje sa implementacijom Zakona o akademskom integritetu.

“Naš Zakon o akademskom integritetu je prvi ove vrste koji na poseban i cjelovit način uređuje ovu oblast. Prijedlog zakona prepoznaje više oblika plagijarizma, između ostalog direktni plagijarizam, autoplagijarizam, parafraziranje bez reference, citiranje izvan konteksta i poklonjeno autorstvo”, rekla je Kurpejović.

Ona je ukazala da se u praksi najčešće pominje plagijarizam, ali smatra da je svaki oblik kršenja podjednako loš i da sa posebnom pažnjom treba raditi na prevenciji.

“Sankcije će svakako doći same po sebi. Društvena odgovornost je ono od čega ne možete pobjeći”, istakla je Kurpejović.

Ona je navela da će Ministarstvo prosvjete, u narednom periodu, nastaviti sa aktivnostima koje će obezbijediti implementaciju zakona, izradu krovnih dokumenata u toj oblasti, dok će “ustanove svoje sadašnje strukture prilagoditi novim okvirima, pristupiti izradi novih etičkih kodeksa i aktivnostima kojima će podizati svijest o značaju akademskog integriteta”.

Ministarstvo prosvjete je u saradnji sa partnerima i predstvanicima drugih institucija pripremilo Prijedlog zakona o akademskom integritetu koji je u skupštinskoj proceduri. Izradi Zakona je prethodila izrada Studije izvodljiovosti za predloženi prilagođeni sistem za sprečavanje plagijarizma u Crnoj Gori.

Projekat „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, je dio programa „Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније