Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

29. 12. 2018. 07:55 >> 07:34
1

DR MIJANOVIĆ

Improvizovanim sistemom uradio prvu kateterizaciju u CG

Prije 39 godina prvu kateterizaciju srca u Crnoj Gori uradio je dr Radovan Mijanović, internista – kardiolog u bolnici Brezovik. Uprkos skepsi pacijenata i kolega, Mijanović je za TVCG ispričao da je taj zahvat davne 1979. bio podvig, koji je uspio zahvaljujući improvizovanoj opremi koju je sam napravio.

“Sistem sam improvizovao maltene sa flašom i pod pritiskom je ulazio taj lijek koji je obezbjeđivao katetru nesmetano kretanje. Pošto nijesam imao ekran da sve pratim kuda mi ide katetar morao, sam na osnovu pritiska i krivulje kojom mi je pisač pokazivao da znam gdje sam, je li to lijeva, desna pretkomora ili sam u plućnoj arteriji”, kaže dr Mijanović.

Ta prva kateterizacija izvedena je u bolnici Brezovik. Iako je u regionu to bila rutinska intervencija, za tadašnju medicinu u Crnoj Gori bila je podvig.

“Parametri koje smo dobijali iz ovakve kataterizacije bili su izvanredni i pružali su nam dosta mogućnosti da otkrijemo i stanje pluća i desnog srca i da vidmo koliko je pacijent fizički spreman i da vidimo koliko je to srce oštećeno”, navodi dr Mijanović.

Dr Mijanović kaže da se ne mogu upoređivati današnji i uslovi za rad prije gotovo 40 god.

„Kako to danas sve fino izgleda, kako lagano ide i pod kontrolom izvaneredno i lakše je i za ljekara i pacijenta, brže se obavlja i dođe do dijagnoze“, poručuje ljekar Mijanović.

Bez obzira na opremu, jedno je zajedničko ljekarima i tada i danas - svaki sačuvani život najveća im je satisfakcija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније