Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 11. 2018. 09:02 >> 08:38
2

KONTROLA U TOKU

Zavod za metrologiju garantuje ispravnost alkotestera

U novoj laboratoriji Zavoda za metrologiju trenutno se obavlja redovna provjera ispravnosti, odnosno ovjeravanje, oko 190 etilometara koje posjeduje Uprava policije.

U cilju poboljšanja kvaliteta usluga u Zavodu za metrologiju uspostavljena je Laboratorija za ovjeravanje etilometara, odnosno aparata za utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu.

"U novoj laboratoriji Zavoda za metrologiju trenutno se obavlja redovna provjera ispravnosti, odnosno ovjeravanje, oko 190 etilometara koje posjeduje Uprava policije. Ovjeravanjem etilometara garantuje se tačnost rezultata koje očitavaju, što doprinosi sigurnijoj provjeri učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda za metrologiju ističu da ovjeravanje etilometara ima izuzetnu važnost za bezbjednost, jer omogućava dobijanje tačnih i preciznih podataka tokom kontrola u saobraćaju koje sprovodi Uprava policije.
"Ovjeravanje podrazumjeva provjeru usklađenosti sa propisanim metrološkim zahtjevima i zakonskim procedurama koje obuhvataju pregled i žigosanje etilometara", kazali su.

Etilometri, poznatiji i kao alkometri ili alkotesteri, su uređaji koji prikazuju masenu koncentraciju alkohola u izdahu ispitanika unutar propisanih granica.

"Shodno Uredbi o zakonskim mjerilima za koja je obavezno ovjeravanje, odnosno odobrenje tipa mjerila, etilometri se ovjeravaju jednom godišnje, osim u slučajevima kada proizvođač uređaja zahtijeva provjeru metroloških karakteristika svakih šest mjeseci", precizirali su.

Osim u oblasti bezbjednosti saobraćaja etilometri se koriste u funkciji zaštite imovine, životne sredine, prirodnih resursa, zaštite na radu i zaštite od nezgoda.

U cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju u Zavodu za metrologiju već pet godina se obavlja i ovjeravanje mjerila brzine vozila u pokretu, poznatijih kao radari.

Radi unaprijeđenja usluga i ispunjavanja propisa u oblasti zaštite zdravlja i opšte bezbjednosti, u Zavodu za metrologiju uspostavljena je i Laboratorija za jonizujuća zračenja.

"Planirano je da predstavnici Akreditacionog tijela Crne Gore i Hrvatske akreditacijske agencije početkom decembra utvrde kompetentnost Zavoda za metrologiju za obavljanje kalibracija i uređaja za mjerenje koncentracije radona u vazduhu. Tačna i pouzdana mjerenja koncentracije radona u vazduhu zahtijevaju adekvatne i kalibrisane uređaje, naročito kada se ima u vidu da se raspadanjem radona u vazduhu formiraju radioaktivne čestice. Laboratorija za jonizujuća zračenja uspostavljena je u okviru projekta pod nazivom 'Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona'", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније