Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 08. 2013. 17:28 >> 17:31
48

MATERIJALNO I DUHOVNO

Mihailo:Zaštititi sakralne i duhovne vrijednosti

Rušenje Hotela Crna Gora je izazvalo pozornosti, ali neuporedivo manje od neprekidnog urušavanja same naše države, nacije, duhovnosti i crkvenosti. Pitanje hotela je važno, ali su važnija državno-nacionalna i duhovna pitanja identitetskog karaktera i značaja, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo.

 

 

Prema njegovim rijčima, spomenici materijalne kulture uživaju viši nivo pravne i tehničke zaštite od onih sakralnog i duhovng karaktera koje niko ne štiti od devastatorstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

"Ta pojava ubjedljivo svjedoči o društvu da još nije uspostavilo ravnotežu između materijalnih i duhovnih vrijednosti, ni hijerarhijski zasnovan vrijednosni društveni sistem. Razum nalaže da se i materijalno štiti u skladu sa sistemom društvenih vrijednosti i nacio-državnih  i kulturnih potreba i interesa. Iako su spomenici materijalne kulture zaštićeniji od onih iz duhovne sfere i oni se ruše“, ističe se u saopštenju mitropolita Mihaila.

"Porušen je ovih dana stari hotel u glavnom gradu. Njegovo rušenje izazvalo je pozornosti, ali neuporedivo manje od neprekidnog urušavanja same naše države, nacije, duhovnosti i crkvenosti. Pitanje hotela je važno, ali su važnija državno-nacionalna i duhovna pitanja identitetskog karaktera i značaja. Ovako od drveta ne vidimo šumu. Tek kad više i najviše vrijednosti zauzmu svoje zasluženo mjesto vrednovanja, problemi razvoja društva biće sve manji i manji pod uslovom da se u skladu sa svojim značajem i prioritetom rješavaju na adekvatan način“, zaključuje mitropolit Mihailo. 

 

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније