Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 08. 2013. 15:37 >> 15:37
4

PONOVO ODBIJEN

Džomić: Uporno krše ljudska prava

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je odbilo zahtjev za dobijanje privremenog boravka u Crnoj Gori, svešteniku Srpske-pravoslavne crkve, Veliboru Džomiću, koji je na tu odluku najavio žalbu.

Džomić je kazao da područna jedinica MUP-a u Podgorici peti put odbila njegov zahtjev za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Gori po osnovu spajanja porodice.



“Ni najnovije rješenje se ne razlikuje od prethodnih i očekujem da će doživjeti istu sudbinu kao četiri prethodna, odnosno da će biti poništeno. Smatram da je i ovo rješenje nezakonito i zbog toga ću sa svojim advokatima blagovremeno uložiti žalbu”, rekao je Džomić agenciji Mina.

On je ocijenio da je prvostepeni organ flagrantno ignorisao obavezujući nalog iz ranije presude Upravnom suda, kojim je, kako je naveo, bio obavezan da u obrazloženju rješenja navede konkretne dokaze i radnje na osnovu kojih bi utvrdilo da kao pravoslavni sveštenik ”ugrožavam nacionalnu bezbjednost Crne Gore”.

“Umjesto toga, i u ovom rješenju, kao i u prethodnim, samo je navedeno moje ime i prezime i odredba Zakona o strancima, ali ne i dokazi i radnje koji bi dokazivali tvrdnju da ugrožavam nacionalnu bezbjednost”, naveo je Džomić.

On smatra da ni nove kadrovske promjene u područnoj jedinici MUP-a u Glavnom gradu, pokazuju da odnos u pogledu donošenja rješenja, kada je u pitanju pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, nije promijenjen.

“Evidentno je da se i na mom, kao i još nekim slučajevima, istrajava na staroj nezakonitoj praksi. To jasno svjedoči da kvalitativne promjene nema, ali i političkim pritiscima u ovim slučajevima što je nedopustivo u pravnoj državi”, rekao je Džomić.

Prema njegovim riječima, oni koji zloupotrebljavaju javna ovlašćenja zbog progona sveštenika, ne haju ni za to što Stejt department već drugu godinu evidentira njegov slučaj u svojim godišnjim izvještajima kao jedan od primjera kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Džomić je rekao da se do sada niko od sveštenika nije obraćao Evropskoj komisiji, kancelarijama Savjeta Evrope i OEBS-a i stranim ambasadama.

Džomić je kazao da će tražiti izuzeće MUP-a u njegovom slučaju, ukoliko rješenje ponovo bude negativno.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније