Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

26. 11. 2018. 09:42 >> 10:49
1

RAZVOJ RTCG

Jovetić: Bogatijim programom do većeg povjerenja

Bez strukturnih promjena i uvođenja novih programskih sadržaja, nema povećanja povjerenja građana u Javni servis, kazao je predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić. Smatra i da menadžmentu nedostaje koncept stabilnosti i dodaje da je saradnja sa aktuelnim rukovodstvom na visokom nivou i vrlo profesionalna. Kaže i da je cilj stvoriti Javni servis oslobođen od uticaja partija, odnosno kompanija i nevladinog sektora.

Nakon devet mjeseci provedenih u Savjetu RTCG i osam na čelu tog tijela, Jovetić kaže da je Javni servis ozbiljna kuća, koja se mora ozbiljno voditi, a digitalizacija je jedan od najznačajnijih projekata.

Navodi da je Savjet dao saglasnost, a tender za završetak procesa digitalizacije biće gotov do kraja 2019. „To znači da ćemo početkom 2020. imati digitalni signal”, kazao je Jovetić u intervju za TVCG.

Ipak podvlači da bez obzira na digitalizaciju, bez strukturne promjene u programu nema, kako navodi Jovetić, povećanja povjerenja građana u program RTCG.

Utiska je da RTCG posjeduje velike prostorne kapacitete i ljudske potencijale.

“Ti kapaciteti moraju da se unapređuju kroz dodatne edukacije i na tome se mora raditi, na tome i menadžment instistira. Shvatio sam da je transformacija strukture programa RTCG upravo ključ. Mi strukturno moramo poboljšavati kvalitet i sadržaj programa, kako bi dobili povjerenje građana, nikakva tehnološka promjena to neće suštinski riješiti”, poručio je Jovetić.

Menadžmentu nedostaje koncept stabilnosti

Govoreći o menadžmentu RTCG, Jovetić navodi da mu u proteklom vremenu nedostaje koncept stabilnosti.

„Moja saradnja sa menadžmentom, a mislim i kompletnog Savjeta, je na visokom nivou i vrlo profesionalna. Meni se čini da smo modernizovali i standardizovali programsku šemu i mislim da je to jako važno“, naveo je Jovetić i dodao da su uvedene neke nove emisije koje su odlične.

Pojavili su se i, kako dodaje, nestereotipni gosti na RTCG.

“Čini mi se da smo na dobrom putu da smjanjimo navijačko novinarstvo. Mislim da su novinari u obavezi da kreiraju emisije koje podstiču debatu, a ne nužno iznose saglasje ili nesaglasje sa nekim temama. To ne znači da treba da gušimo slobodu novinara. Mislim da je uloga novinara da podstiču debate u okviru emisija koje proizvodi RTCG”, naveo je Jovetić.

Predsjednik Savjeta pohvalio je novu scenografiju Javnog servisa. Govoreći o Kolektivnom ugovoru, on je saopštio da je to jedan od najznačajnijih prioriteta, a iz informacija koje ima to pitanje se privodi kraju.

„Ja duboko vjerujem da kolektivni ugovor mora da plati rad. Ako neko sa nižim stepenom kvalifikacije obavlja poslove više kvalifikacije mora za to biti adekvatno plaćen“, kazao je Jovetić.

On navodi i da je potrebno stalno usavršavanje i obuka zaposlenih.

“Meni se čini da je v.d. stanje bilo relativno stabilno i mislim da ćemo nakon idućeg petka riješiti i pitanje generalnog direktora”, poručio je Jovetić.

On se zahvalio petorici kandidata za generalnog direktora, što su smatrali da svojim radom i idejama mogu doprinijeti razvoju RTCG.

Kaže i da RTCG građanima mora pružiti informacije koje će biti na liniji razvojnih, društvenih i ekonomskih izazova.

“Ne da ih konstantno zatrpavamo dnevno-političkim informacijama. Uvažavam činjenicu da je televizija tu i da informiše”, kazao je Jovetić i dodao da puko informisanje niti smije niti može biti samo uloga RTCG.

On kaže da je cilj da se kreira partijski apolitična televizija, nezavnisna od bilo koje partija, ali i od kompanija i civilnog sektora.

“Znači televiziju oslobođenu od uticaja partija, korporacija, odnosno kompanija i nevladinog sektora. Televiziju koja će biti apsolutno nezavisna”, poručio je Jovetić.

Govoreći o viziji razvoja RTCG, Jovetić kaže da je cilj stvaranje novih sadržaja i onih o kojim sadašnja publika možda ne razmišlja.

U tom kontekstu je naveo pobošljašnje dječijeg programa, naučno-obrazovnog, kulturnog...

Članovi ovog Savjeta politički neutralni

Govoreći o izmjenama Zakona o Radio-televiziji Crne Gore, Jovetić je saopštio da smatra da nije bilo potrebno mijenjati taj akt.

Komentarišući prijedlog OEBS-a, koji je dao pravno mišljenje na Nacrt zakona o nacionalnom javnom emiteru, prema kojem predlažu imenovanje i izbor Generalnog direktora kvalifikovanom većinom u Skupštini, Jovetić je poručio da bi takav postupak izbora ugrozio nezavisnost Javnog servisa.

“Ono što je moje uvjerenje jeste da su članovi ovog Savjeta politički neutralni u odnosu na odluke koje donose, bez obzira na to kakvo je njihovo lično političko uvjerenje. Vjerujem da članovi savjeta profesionalno obavljaju svoj posao”, kazao je Jovetić. Podvlači da je važno da uloga Savjeta ostane onakva kakva je sad i da se ne smije dozvoliti minimiziranje njegove uloge.

On je poručio da budući menadžment mora sarađivati sa Savjetom RTCG.

“Preporučio bih menadžmentu da vrlo ozbiljno razmišlja o viziji razvoja kući, o regionalnoj saradnji o kreiranju novih programa o suštinskom uticaju na razvoj ovog društva i tu će imati podršku ovog Savjeta. Ko god bude upravljao Javnim servisom nakon 30. novembra, makar do juna 2019, imaće podršku Savjeta”, zaključio je Jovetić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније