Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

22. 11. 2018. 18:41 >> 18:16

TAKMIČENJE CEDIS-A

Podgoričani najbolji iz elektrotehnike

Učenici Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice osvojili su prvo mjesto na takmičenju srednjih škola iz oblasti elektrotehnike pod nazivom Energija u žici, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

 

Iz te kompanije su naveli da su učenici podgoričke škole za osvojeno prvo mjesto dobili 750 eura.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, znanja i vještine ocjenjivao je tročlani stručni žiri u čijem su sastavu bili profesor Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici Saša Mujović, šef Centra za lokalno upravljanje mrežom u CEDIS-u Slobodan Kovačević i Marina Braletić iz Centra za stručno obrazovanje.

Iz te kompanije su precizirali da su tročlani timovi bili iz nekoliko srednjih škola iz Crne Gore i to, stručne škole iz Berana, elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, mješovite škole „Mladost“ iz Tivta, stručne škole iz Nikšića, elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja i stručne škole - Pljevlja.

 Predrag Budrak iz prvoplasiranog tima kazao je da su se za takmičenje spremali oko tri sedmice.

“Naporno smo radili i puno smo vježbali i ova nagrada predstavlja satisfakciju za uložen trud. Do sada nijesmo imali priliku da odmjerimo znanje i vještine sa vršnjacima iz ostalih elektrotehničkih škola u Crnoj Gori, tako da je ovo odlično iskustvo”, rekao je Budrak.

 Iz CEDIS-a su naveli da je drugo mjesto i nagrada od 600 eura pripala ekipi iz Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, dok je treće mjesto i 450 eura osvojio tim iz Srednje stručne škole iz Pljevalja.

“Nagrada za najbolju školu i lap top dobila je Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, a obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 eura, za mentore pobjedničkih ekipa”, kaže se u saopšenju.

 Učenik Srednje stručne škole iz Pljevalja Goran Radović kazao je da je takmičenje veliko iskustvo i da očekuje da će to postati tradicija.

Kako su naveli iz CEDIS-a, teorijski dio takmičenja zahtijevao je zavidan nivo znanja iz Osnova elektrotehnike, dok je praktični zadatak podrazumijevao razvod električnih instalacija za domaćinstvo sa svim elementima.

 Dodaje se da je “Energija u žici” jedan u nizu projekata, kojim je CEDIS dodatno potvrdio da je temeljna briga za zajednicu ključni princip po kojem posluje.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović kazao je da se najznačajnija pitanja u energetskom sektoru odnose na povećanje udjela obnovljivih izvora energije, podsticanje energetske efikasnosti i investicija u ovim oblastima.

Prema njegovim riječima, odgovornost budućih generacija je prilagođavanje novim trendovima i sticanje odgovarajućih znanja i vještina.

 Kako se dodaje, organizaciju takmičenja podržalo je i Ministarstvo prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније