Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

18. 11. 2018. 14:16 >> 13:55
1

JELUŠIĆ PORUČILA

Potreban građanin koji kritički ispituje informacije

Crnoj Gori je neophodan građanin koji neće vrednovati informacije samo po tome koliko su u skladu sa njegovim uvjerenjima već će ih kritički preispitivati i na taj način kontrolisati, ocijenila je profesorica Božena Jelušić.

Prema njenom mišljenju, ako bi po nečem pozitivnom Crna Gora mogla biti lider u regionu, onda je to mali segment njenog obrazovnog sistema - izborni predmet medijska pismenost.

Ona je podsjetila da je predmet uveden u crnogorski obrazovni sistem još 2007. godine , kada je i UNESKO usvojio Parisku agendu informacione i medijske pismenosti što je, smatra ona, rijetka podudarnost ovdašnjih inicijativa sa nekom agendom na globalnim nivou.

Jelušić je agenciji MINA kazala da je reforma crnogorskog obrazovnog sistema tada išla u pravcu njegove decentralizacije, pa je ta pogodna klima omogućila da se razmišlja dalekosežnije.

„Međutim, to ne znači da je sama medijska pismenost u Crnoj Gori na visokom nivou, a problem je i to što se nakon uvođenja predmeta u gimnazije nije nastavilo u pravcu obuhvata svih učenika“, istakla je Jelušić.

Prema njenim riječima, medijska pismenost je važna u borbi protiv lažnih vijesti zbog toga što je neodvojiva od kritičkog mišljenja i sposobnosti preispitivanja onog što nam se servira kao datost, neupitna istina, posebno kada dolazi sa pozicija moći da se upravlja informacijama.

„I automatizovana navika učenika da vlada sa pet ključnih koncepata medijske pismenosti mnogo znači u borbi protiv lažnih vijesti“, rekla je Jelušić.

Kako je navela, postavljanje pitanja autorstva, jezika medija, recepcije poruke, njene ideologije i svrhe, mnogo sigurnije vode pojedinca kroz svijet medijskih poruka.

„Tako se razvija zdrav skepticizam korisnika medija; oni podstiču da traže pouzdane informacije kako bi kasnije lakše upravljali rizicima. Uz to, čitavo jedno tromjesečje je posvećeno etici u medijima, Kodeksu novinara, javnom servisu i profitnim medijima i nihovoj regulaciji“, ukazala je Jelušić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније