Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 11. 2018. 13:38 >> 13:15

SIMOVIĆ U UPRAVI ZA VODE

Sanirano više vodotokova, nelegalne aktivnosti sankcionisane

Vlada Crne Gore je sa nadležnim organima u proteklom periodu sistemski kontrolisala rječne tokove širom zemlje i radila na sprječavanju dalje devastacije rječnih korita usljed prirodnog meandriranja kao i nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka. Isto će uraditi i u slučajevima nelegalnih radnji na vodotocima, posebno u donjem dijelu Morače i zoni vodoizvorišta Bolje sestre, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

"Nakon uvida i analize stanja rječnih tokova početkom prošle godine registrovali smo: devastaciju rječnih korita, nedostatak ili potrebu revizije postojećih projekata regulacije, istekle ugovore o koncesijama i nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska", rekao je Simović na konferenciji za medije u Upravi za vode.

Simović je, kako se navodi, dodao da je već tada konstatovana potreba dodatnog unapređenja brige o zaštiti rječnih tokova i zaštiti od voda, poboljšanja prihoda države po tom osnovu i suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada.

Saopšteno je da su preduzete mjere na zaštiti donjeg toka Morače i donjeg toka Bojane te da je rađeno i na regulaciji rijeka Grnčar, Lim i Tara.

"Uz izvještaje stručne Komisije, u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz kontrolu inspektora i imenovanog stručnog nadzora, sprovedene su regulacione mjere i kontrola izvađenog viška materijala, dok su nelegalne aktivnosti sankcionisane. Interventne mjere sprovedene su ciljano na mjestima na kojima je postojala mogućnost ugrožavanja ljudi i imovine", kazao je potpredsjednik Vlade.

Simović je, govoreći o regulaciji donjeg dijela toka rijeke Morače rekao da je, zbog nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka, među ostalim, izdato 15 prekršajnih naloga na licu mjesta, podnijeto sedam zahtjeva nadležnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka kao i da je podnijeto osam krivičnih prijava.

Posebno je istakao aktivnosti građana koji su pomogli državnim organima u suzbijanju nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka.

"U cilju suzbijanja neplanske i nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, devastacije prostora, zaštite životne sredine, kao i poboljšanja stanja rječnih tokova, u proteklom periodu su obavljene brojne kontrole. Od strane Odsjeka za inspekciju za vode, u dosadašnjem periodu trajanja Moratorijuma, ukupno su izvršene 353 inspekcijske kontrole. Treba istaći da su i građani odgovorno učestvovali u suzbijanju nelegalne eksploatacije, te je na kontakt telefon i e-mail adresu otvorenu u Upravi za vode, u cilju efikasne komunikacije i uključivanja javnosti zainteresovanih organizacija i pojedinaca, pristigla 31 prijava", rekao je Simović.

Govoreći o stanju na donjem toku Morače potpredsjednik Vlade je rekao da su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snadbijeva Regionalni vodovod Crnogorsko primorje i najavio da će u saradnji sa Glavnim gradom, inspekcijom, Upravom policije i tužilaštvom biti preduzete konkretne mjere na suzbijanju ovog nekontrolisanog procesa.

Simović je kazao i da planiranom dinamikom teku radovi na regulaciji desnog rukavca rijeke Bojane, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine kada je tri puta bio zaustavljen tok rijeke Bojane kroz desni rukavac.

"Cilj je da se obezbijedi protočnost od 20 odsto koliko je predviđeno Projektom, a u skladu i sa međudržavnim ugovorom sa Albanijom gdje je dozvoljena protočnost desnog rukavca do 25 odsto ukupnog toka Bojane", kazao je Simović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније