Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2018. 20:24 >> 20:01
6

DUG CG VELIKANIMA

Čije su naše ulice?

Sve dok postoji bilo koji značajan Crnogorac, a da nema ulicu, odnosno, da nema neko spomen obilježje, možemo reći da se nijesmo odužili crnogorskim velikanima, smatra Cvetko Vukčević iz Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova.

Do 2003. ni naši najveći nijesu imali adekvatnu ili ulicu uopšte. danas je situacija ipak bolja.

"Pomalo je cudno da je Sveti Petar Cetinjski imao jednu malu uličicu, a da je Ivan Crnojevic nije imao uopšte", kaže Vukčević.

"Dešava se da neko veliko ime bude naziv ulice koja nije adekvatna tako velikom imenu, da je ulica veoma skromna, a da naziv te ulice nosi veliko ime crnogorske ili regionalne istorije", kaže profesorica na Fakultetu političkih nauka Sonja Tomović Šundić.

Svako vrijeme nosi svoje heroje, a i naša je istorija puna apsurda.

"Glavna ulica u ondašnjoj Podgorici, u Mirkovoj varoši, bila je ulica Knjaza Nikole...sve do Podgorcke skupstine 1918. godine nakon čega je sve što je kraljevsko i iz dinastije Petrović, izgubilo ime", kazao je publicista Danilo Burzan.

Početkom prošlog vijeka ulice su gubili Petrovići, a devedesete su imale svoje junake.

"Jednostavno dali su Caru Lazaru, Milosu Obiliću i mnogim drugim od vijenca kosovskih junaka pa redom. Zapostavljajuci uveliko ono sto je crnogorska tradicija i istorija", kazao je Burzan.

Neko će reći da je mijenjanje naziva ulica u Crnoj Gori bježanje od istorije i identiteta. Pitanje je Čije i koje istorije, čijeg i kojeg identiteta.
"Mi imamo svoj identitet i kontinuitet u vremenu i to treba da reflektuju ovi nazivi."

Da bi neko značajan dobio ulicu,treba da prođe 20 godina od njegove smrti, od događaja 50. Na imenovanje čeka jos 70 ljudi iz kulture i umjetnosti, mogli bi dobiti više prostora, jer jedan prostor u duhovnom smislu, zavisi upravo od njih.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније