Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

21. 10. 2018. 15:51 >> 07:54
40

U NIKŠIĆU

Crnogorskim komitima spomenik gotov do decembra

Ideja o podizanju spomenika Crnogorskim komitima u Nikšiću stara je skoro tri decenije, a biće zavnično realizovana početkom decembra. Spomenik visok skoro tri metra, sagrađen u čast crngorskim borcima poginulim između 1916. u 1929. biće postavljen na Trgu Save Kovačevića.

"U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, 1916. -1929."

Taj natpis stajaće na spomeniku koji će nakon tri decenije čekanja uskoro ugledati svjetlost dana. S ponosom to ističu iz nikšićkog UBNORA, odakle je prošle godine potekla zvanična inicijativa za njegovo podizanje.

"Kada se kaže da je preko 5.000 ljudi poginulo to je cifra kojoj se mora pridati važnost. Upravo ovih dana se navršava i 100 godina Podgričke skupštine pa smatramo da je pogodno vrijeme da se tim junacima koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore podigne odgovarajući spomenik", kaže Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNORA i antifašista Nikšića.

Spomenik crnogorskim komitima visok 2 metra i 80 centimetara koštaće oko 26.000 eura, a dosad je kroz donacije prikupljena polovina.

"Nadamo se da će skorih dana i Ministarstvo kulture Crne Gore opredijeliti neka sredstva, ali u svakom slučaju spomenik će biti završen i biće otkriven do kraja novembra ili početkom decembra ove godine", kazao je Mirjačić.

Idejno rješenje spomenika djelo je akademskog vajara Sretena Milatovića.

Činiće ga dvije vertikalne kamene grede koje simbolizuju dva komitska pokreta i jedna staklena u sredini kao simbol prosperitetne i evropske Crne Gore, dok će na vrhu biti kamena greda sa komitskim grbom borca za slobodu.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније