Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

26. 09. 2018. 16:00 >> 15:53

U OVOJ GODINI

Oduzeto 30 miliona eura imovine stečene kriminalom

Specijalni tužioci ove godine pokrenuli su istrage protiv 110 fizičkih i dva pravna lica, od čega protiv 85 lica za krivična djela organizovanog kriminala, a protiv 18 zbog visoke korupcije, saopštila je pregovarač za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković.

"Oduzeta je imovina stečena kriminalom u vrijednosti 30 miliona eura", kazala je Laković Drašković, na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Kako je navela, zaplijenjene su nelegalne cigarete u vrijednosti od preko deset miliona eura, a na crnogorskim granicama zaplijenjeno je više tona droge, čime je sriječen njen ulazak u Crnu Goru i dalja distribucija u zemlje EU.

"Istrage o pranju novca nijesu ostale nezapažene, što ohrabruje naše organe da nastave da ostvaruju rezultate kada je u pitanju i to krivično djelo", dodala je Laković.

Crna Gora je ostvarila vidljive rezultate u oblasti vladavine prava, ali ima još puno toga na čemu bi trebalo raditi, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, i konstatovano da su glavni izazovi borba protiv trgovine ljudima i slučajevi nasilja nad novinarima.

Drašković kazala je da je Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost najvažniji između Crne Gore i Evropske komisije (EK).

"Imajući u vidu da se tokom njega razmatra ostvareni napredak u oblasti vladavine prava, koja je i srž pregovaračkog procesa", dodala je Laković Drašković.

Ona je kazala da su danas evropskim partnerima prezentovali ključne rezultate u oblasti vladavine prava.

Laković Drašković je naglasila da su reforme koje Crna Gora sprovodi u toj oblasti osnova za ukupan napredak, ne samo u pregovaračkom procesu, već i u izgradnji pravednog i bezbjednog društva po najvišim standardima evropskih zemalja.

"Kolege iz EK su još jednom konstatovale da je, nakon pet godina, realizacijom akcionih planova za poglavlja 23 i 24, ostvaren značajan napredak u oblasti reforme zakonodavstva i izgradnji institucija", rekla je ona.

Kako je navela, evropskim partnerima su, u dijelu konkretnih rezultata, ponudili ubjedljive podatke o stabilnom napretku u više značajnih aspekata jačanja vladavine prava.

"Dobili smo ohrabrenje za početni bilans rezultata ostvarenih u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i korupcije, kroz dobru saradnju Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)", kazala je Laković Drašković.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, rekao je da treba pohvaliti vidljive rezultate koje je Crna Gora ostvarila, ali da ima još puno toga na čemu treba da se radi.

"Imamo oblasti gdje rezultati i nijesu toliko vidljivi, na primjer oblast trgovine ljudima, a takođe i slučajevi nasilja nad novinarima", precizirao je Haglajtner.

On je istakao da će to i dalje određivati dinamiku pregovora o pridruživanju.

Haglajtner je naglasio da EK ne daje samo savjete, nego i značajnu finansijsku podršku kroz pretpristupne fondove.

On je podsjetio da je, osim 27 miliona koji su već dati za oblast vladavine prava, predviđeno dodanih 13,5 miliona EUR u okviru programa IPA za ovu godinu.

Na pitanje šta je to što se još traži od Crne Gore i koji su izazovi, Haglajtner je rekao da su rezultati ono što EK očekuje.

"Svi instrumenti su tu da bi se došlo do rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. To su rezultati koje mi želimo da vidimo da bi mogli da idemo u sljedeću fazu procesa pridruživanja", istakao je Haglajtner.

Odgovarajući na isto pitanje, Laković Drašković je rekla da Crna Gora u brojnim aspektima vladavine prava, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala u korupcije, ostvaruje ubjedljive rezultate.

"Naravno, vladavina prava je oblast koja traži kontinuirane rezultate, i svakako da postoje izazovi i da u nekim oblastima moramo ostvariti još vidljiviji napredak", kazala je Laković Drašković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније