Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2018. 16:52 >> 16:55

ŠIROM CG

Još 10 škola dobilo mikrobit računare

Direktorima 10 škola u Podgorici, Pljevljima, Cetinju, Beranama, Ulcinju, Baru, Nikšiću, Herceg Novom i Žabljaku uručeni su mikrobit računari. Ovim je počela druga faza projekta "Škole za 21. vijek" koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta digitalne pismenosti učenika osnovnih škola.

Mikrobit računari uručeni su JU OŠ "Maksim Gorki", Podgorica, JU OŠ "Salko Aljković", Pljevlja, JU OŠ "Njegoš", Cetinje, JU OŠ "Radomir Mitrović", Berane, JU OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" Podgorica, JU OŠ "Marko Nuculović", Ulcinj, JU OŠ "Srbija" Bar, JU OŠ "Mileva Lajović-Lalatović", Nikšić, JU OŠ "Dašo Pavičić", Herceg Novi i JU OŠ "Dušan Obradović", Žabljak.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić-Vučinić zahvalila je Britanskom savjetu što je omogućio učenicima da se upoznaju sa mikrobit računarima.

Ona je rekla da upotreba mikrobita nema za cilj da od djece napravi programere, već mlade ljude koji će kreativno i kritički razmišljati i rješavati probleme. Ona je istakla da učenika pri izlasku iz osnovne škole, pored čitalačke i matematičke pismenosti, mora karakterisati i digitalna pismenost.

"Upravo korišćenje mikrobita poboljšaće kvalitet njihove digitalne pismenosti", poručila je Vučinić-Nikolić.

Direktorica British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs rekla je da je program "Škole za 21. vijek" dio petogodišnjeg projekta koji se bavio novim tehnologijama i obrazovanjem, a koji je uključio sve relevantne strane da zajedno prepoznaju koje su vještine potrebne budućim generacijama.

"Ona je naglasila da se pitanje digitalizacije dugoročno može unaprijediti samo kroz obrazovni sistem. Sirs je rekla da ovaj projekat u Velikoj Britaniji imao snažan uticaj na djevojčice tako da budu motivisanije za ovaj segment obrazovanja", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Direktorica British Council-a za Crnu Goru Vanja Madžgalj istakla je da vrijeme u kojem živimo diktira kuda obrazovanje treba da se kreće, te da nova ekonomija zahtjeva generacije koje će biti kreativne, fleksibilne i sposobne ne samo koriste tehnologiju, već i da stvaraju nove sadržaje i rješenja.

"Upravo, mikrobit daje šansu učenicima uzrasta od 10 do 14 godina da uđu u svijet programiranja i u konačnom, budu krativni nosioci ekonomskog razvoja", kazala je Madžgalj.

Projekat "Škole za 21. vijek" realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete, a u prvoj fazi dodijeljeno je 300 mikrobit računara za 10 osnovnih škola.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније