Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

19. 08. 2018. 09:00   >>  12:42 45

ZA MCP I CPC

Policija zabranila službu na Ivanovim koritima

Policija ni ove godine nije dozvolila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko - primorske, a ni Crnogorske pravoslavne crkve, da služe liturgiju na praznik Preobraženja gospodnjeg u crkvi na Ivanovim koritima.

Kako je TVCG nezvanično saopšteno iz policije, služba nije dozvoljena iz bezbjednosnih razloga, odnosno zbog saznanja da bi, ukoliko se dozvoli moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Mitropolija crnogorsko-promorska (MCP) saopštila je da im je Uprava policije zabranila, a potom i onemogućila da održe službu povodom Preobraženja gospodnjeg u crkvi na Ivanovim koritima.

Navodi se da su policijske snage od rane zore bile raspoređene oko crkve na Ivanovim koritima.

"Tako da sveštenstvo i vjerni narod nijesu mogli da uđu u sveti hram radi služenja Svete liturgije”, kaže se u saopštenju MPC.

Ocjenjuje se da policija nema pravo da "svojim nezakonitim rešenjima grupicu samozvanaca proglašava za crkvu i da se na tako grub način poigrava sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika".

"Uprava policije dužna da na zakonit način preduprijedi i spriječi ometanje javnog reda i mira svuda, pa i na Preobraženje ove godine na Ivanovim koritima, od grupice samozvanaca i jurišnika na svetinju i hrišćanski praznik, a ne da zabranjuje preobraženjsko bogosluženje u pravoslavnom hramu na Ivanovim koritima i da tako atakuje na vjekovni kanonski poredak i crkvenu imovinu”, kaže se u reagovanju MCP.

Podsjetimo policija je i prehodnih godina spriječila sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da uđu u crkvu Svetog Preobraženja na Ivanovim koritima.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније