Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Antena M; Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 13:28 >> 15:16
6

SUD O VOJVODIĆ

Nezakonito smijenjena, ne vraća se za rektora

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je žalbu Radmile Vojvodić i donio presudu da se poništava odluka Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore o smjeni Vojvodić sa mjesta rektora UCG.

"Utvrđujući spornu činjenicu među strankama da li je bilo neophodno izjašnjenje Senata UCG, ovaj sud je mišljenja da je Upravni odbor mogao da razmotri inicijativu i donese odluku o razrješenju rektora bez prethodnog izjašnjenja Senata, ali samo u slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, što u konkretnom slučaju nije bio slučaj... Dolazi se do zaključka da se o inicijativi za razrješenje rektora moraju izjasniti i Senat i UO UCG, što u konkretnom nije učinjeno. U krajnjem, nijesu bile ispunjene procesno-formalne pretpostavke za odlučivanje o razrješenju rektora UCG, ovdje tužiteljice, od strane UO UCG", navedeno je u odluci.

U obrazloženju, kako prenosi Antena M, piše da u Odluci o razrješenju Vojvodić, nije navedeno u čemu se ogledaju razlozi za razrješenje.

"Niti vremenski okvir u kojem ista nije izvršavala obaveze predviđene zakonom i Statutom UCG", dodaje se.

Navedeno je i da je Vojvodić, odluke u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, izvršavala u skladu sa obavezama propisanim Statutom UCG.

Rektorat: Sud odbio zahtjev da Vojvodić ponovo bude rektor

Rektorat UCG je saopštio da je Osnovni sud u Nikšiću odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da Radmila Vojvodić ponovo bude rektor Univerziteta Crne Gore (UCG).

Nikšićki Osnovni sud usvojio je žalbu Vojvodić i donio presudu kojom se poništava odluka Upravnog odbora (UO) UCG o njenoj smjeni sa mjesta rektora.

U reagovanju Rektorata UCG navodi se da je punomoćniku Univerziteta u srijedu uručena presuda Osnovnog suda u Nikšiću po tužbi Vojvodić.

Tužbom je, podsjećaju iz Rektorata, traženo da se poništi odluka UO o razrješenju Vojvodić sa funkcije rektora, kao i da se UCG obaveže da uspostavi stanje koje je bilo prije donošenja te odluke.

„Radi jasnoće, drugim dijelom tužbenog zahtjeva je suštinski traženo da Vojvodić ponovo bude rektor“, kaže se u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

Navodi se da je Sud prihvatio zahtjev u dijelu u kojem je traženo poništenje odluke o razrješenju.

„Međutim, Sud je nedvosmisleno odbio kao neosnovan zahtjev kojim je traženo da UCG uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja odluke UO, u suštini zahtjev da Vojvodić ponovo bude rektor“, naglasili su iz Rektorata.

Kako su kazali, i ovog puta UCG zauzima principijelan stav da ne komentariše odluke državnih organa.

„S obzirom na to da smo na UCG uvjereni da je odluka o razrješenju Vojvodić zakonita i opravdana, Univerzitet će izjaviti žalbu u zakonskom roku“, dodaje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније