Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

16. 06. 2018. 13:00 >> 12:50

MINISTARSTVO

Dva poziva za razvoj poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas dva javna poziva za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kroz Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja, koji realizuje Vlada Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Kroz projekat vrijedan 13,6 miliona eura, predviđeno je da se podrži izgradnja ruralne infrastrukture i razvoj poljoprivrednih gazdinstava na području sedam opština - Nikšić, Šavnik, Žabljak, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Petnjica.

Projekat je koncipiran tako da doprinese unapređenju ruralne infrastrukture, ekonomskog ambijenta za razvoj poljoprivrednih gazdinstava, posebno manjih, poboljšanje kvaliteta života stanovnika na seoskom području, što će značiti i novi impuls za razvoj crnogorske poljoprivrede i ruralnih područja i uravnotežen regionalni razvoj.

Javni poziv za podršku razvoju lanca vrijednosti namijenjen je manjim poljoprivrednim gazdinstvima, onima koja ne ispunjavaju minimalne kriterijume za ostvarivanje podrške kroz Agrobudžet. Cilj je da se i ova gazdinstva podrže kako bi ojačala, i kroz udruživanje kroz klastere postala konkuretnija.

Objavljivanju poziva prethodile su intenzivne terenske i administrativne aktivnosti, usaglašane sa procedurama IFAD-a, između ostalog održane su brojne radionice u sedam opština, kao i značajnom broju mjesnih zajednica.

Kroz javni poziv podržavaće se investicije koje su vezane za proizvodnju maline i drugog bobičastog voće, sjemenskog krompira, mesa (tov ovaca, koza i goveda), kao i sira i drugih mliječnih proizvoda.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu nabaviti grla stoke, sjemenski i sadni materijal, namjensku opremu i mehanizaciju. U dijelu prerade, mogu se adaptirati ili izgraditi objekti, nabaviti namjenska oprema za preradu hrane, za pakovanje i skladištenje gotovih proizvoda, kao i održavanje adekvatne higijene u objektu. Moguća je i nabavka specijalizovanih vozila i transpornih sredstava.

Podrška se opredjeljuje u vidu sufinansiranja troškova investicije, sa maksimalnom podrškom do 50 odsto prihvatljivog iznosa investicije za primarnu proizvodnju, i 33 odsto iznosa prihvatljive investicije za preradu.

Kada je riječ o drugoj komponenti projekta, javnim pozivom opštinama za razvoj putne i vodovodne infrastrukture za 2018. godinu, predviđeno je da opštine kandiduju predloge za poboljšanje putne ili vodovodne infrastrukture, a na bazi konsultacija sa lokalnim zajednicama.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje projekata po osnovu objavljenih javnih poziva je 02. jul 2018. godine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније