Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

07. 06. 2018. 07:52 >> 07:43
4

FOND SAOPŠTIO

Elektronske zdravstvene knjižice na čekanju

Uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), odnosno elektronske zdravstvene knjižice, odgođeno je, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

 

Iz Fonda su Pobjedi kazali da je to odlučeno na zajedničkom sastanku sa predstavnicima ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova i javne uprave.

"Ministarstvo javne uprave je iniciralo da se definiše koncept elektronske identifikacije na nacionalnom nivou i da se sagleda mogućnost da se ide u pravcu izdavanja jedinstvenog elektronskog identifikacionog dokumenta, koji može da obezbijedi fizički i elektronski identitet građanina i istovremeno omogući pristup svim elektronskim registrima u kojima se vode podaci o građanima, odnosno izdavanje kartice koja bi bila istovremeno i lična karta, vozačka dozvola, zdravstvena knjižica", kazali su iz Fonda.

Oni su podsjetili da su u više navrata najavljivali uvođenje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja u zdravstveni sistem Crne Gore i da je taj projekat i dio strateških dokumenata, a da je novac za njegovu realizaciju obezbijeđen u budžetu Fonda za ovu godinu.

"U Fondu je urađen projektni zadatak, utvrđen je izgled i sadržaj katrice i rađene su pripreme za objavljivanje tenderske procedure za nabavku kartice i personalizaciju podataka, kao i pripreme za nadogradnju postojećeg IS, koji bi omogućio prenos odgovarajućeg seta podataka za personalizaciju", dodaje se u saopštenju.

U okviru priprema za uvođenje elektronske zadravstvene kartice, kako navode, uspostavili su komunikaciju i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi utvrdili mogućnosti saradnje na tom projektu,kao i sa Ministarstvom javne uprave, s obzirom na ulogu tog resora u, kako su istakli, razvoju informacionog društva.

Na sastanku koji je održan u srijedu predstavljena je nova ideja – objedinjavanje u jednu elektronsku karticu više identifikacionih dokumenata, među kojima i zadravstvene knji- žice, tako da će se stručni timovi sada fokusirati na tu mogućnost.

"Interes zdravstvenog sistema je da se elektronska kartica uvede što prije, zbog niza prednosti koje ima za zdravstvene radnike, za pacijente i za sistem u cjelini sa aspekta bezbjednosti podataka i kontrole troškova", kazali su iz Fonda.

Direktor Fonda Sead Čirgić u novembru prošle godine je, predstavljajući taj projekat, najavio da će on biti gotov do kraja ove godine, te da je jedna od prednosti i unapređenje kontrole potrošnje ljekova.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније