Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2018. 20:41 >> 20:33

PANEL U PODGORICI

Napredak u oblasti zaštite i zdravlja na radu

Crna Gora je ostvarila prepoznatljiv napredak u oblasti zaštite i zdravlja na radu, prije svega stvarajući dobru zakonsku infrastrukturu koja reguliše prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih, ocijenjeno je na današnjoj panel diskusiji u Podgorici.

Panel diskusiju na temu "Zaštita i zdravlje na radu za sve aktere u procesu rada" organizovali su Međunarodna organizacija rada (MOR), Uprava za inspekcijske poslove, Udruženje zaštite na radu i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Kako je saopšteno iz ministarstva, panel diskusija je organizovana u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu, 28. aprila.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao da je postignuti nivo razvoja zaštite i zdravlja na radu važan pokazatelj dostignutog nivoa društvenog razvoja i socijalne odgovornosti društva.

On je podsjetio da se Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu obilježava u cilju promovisanja aktivnosti i radnji na prevenciji povreda na radu i profesionalnih bolesti na globalnom nivou.

"Obilježavanjem ovog dana želi se usmjeriti međunarodna pažnja i na nove trendove u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ali i ukazati na uzroke koji dovode do povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, kao i smrtnih slučajeva", kazao je Purišić.

Kako je naveo, zajednička briga poslodavca i zaposlenog jeste zdravo radno mjesto za sve zaposlene, prevencija povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, poboljšanje uslova u kojima zaposleni izvršavaju svoje radne zadatke, kao i unapređenje zdravlja svih učesnika radnog procesa.

"Istakao bih napredak Crne Gore i društva kao cjeline u ovoj oblasti, prije svega stvarajući dobru zakonsku infrastrukturu koja reguliše prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih, jačajući nadzorne kapacitete i uvodeći dobre prakse, što je značajno povećalo ličnu sigurnost zaposlenih, i ogleda se u smanjenju povreda na radu", kazao je Purišić.

On je podsjetio da je Crna Gora, kada je u pitanju normativna uređenost zaštite i zdravlja na radu, otišla i korak dalje donošenjem Strategije za unapređenje zaštite i zdravlja na radu za period 2016.-2020. godine, kao i velikog broja podzakonskih akata.

"Dodatni stepen unaprjeđenja zaštite i zdravlja na radu obezbijedićemo donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, koji je Vlada utvrdila na 5. aprila, a koji je u fazi procesuiranja prema Skupštini Crne Gore", naglasio je Purišić.

On je pozvao sve činioce da zajedničkim naporima oblast zaštite i zdravlja na radu podignuo na još veći nivo, kako bi se zaposlenima obezbijedio siguran i zdrav rad.

Načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu, Danijela Šuković, upoznala je prisutne sa konkretnim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i zdravlju na radu.

Ona je istakla da Ministarstvo stoji na raspolaganju svim zainteresovanima, kako u pojašnjenjima novih zakonskih rješanja, tako i u svim drugim planiranim aktivnostima, a sve u cilju bolje informisanosti o pitanjima zaštite i zdravlja na radu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније