Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 07. 2013. 19:26 >> 19:31
10

ŠIROM DRŽAVE

LGBT: Biće više povorki ponosa

Do 01. septembra 2014. u svim crnogorskim opštinama organizovaće se po jedna vrsta javnog događaja koja će promovisati prava LGBT osoba, među kojima će biti i više šetnji ponosa, kako lokalnih tako i nacionalnih, kazali su predstavnici LGBT Foruma Progres na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode.

"I pored ozbiljnih ograničenja Progres je mišljenja da je možda najbolji način za ubrzaniji razvoj i sazrijevanje, kako LGBT zajednice tako i čitavog društva, da što skorije i bez daljih odlaganja, zajedno s partenrima, organizujemo povorke ponosa u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju te organizacije.

Predstaavnici LGBT Foruma Progres učestvovali su danas na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore koja je, između ostalog, bila posvećena razmatranju Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Oni su na sjednici Odbora saopštili da su nezadovoljni dosadašnjim primjenjivanjem Strategije u prva dva mjeseca od njenog usvajanja kao i njenom društvenom promocijom.

U Progresu kažu da je puna odgovronst za implementaciju Strategije na Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

"S tim u vezi pred Odborom je predstavljen program stavljanja u funkciju kompletne LGBT Strategije. Putem različitih događaja, posebno mirnim okupljanjima, LGBT Forum Progres namjerava, u saradnji s partnerima, posebno da stavi u funkciju sledeća poglavlja vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori: “Kulturne promjene, bezbjednost i društveno prihvatanje LGBT osoba”, “Međunarodna LGBT politiku”, “LGBT turizam” i "Sprovođenje zakona"", saopšteno je iz te organizacije.

Što se tiče dosadašnjih rezultata u jačanju kapaciteta crnogorske policije i njihove pripreme, kako za Prajd tako i za postupanje prema LGBT osobama, u Forumu Progres su zadovoljni postignutim, ali ističu da još uvjek ima puno posla u tom segmentu, kao i prostora za značajna poboljšanja.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније