Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2018. 21:25 >> 21:24
1

IZBOR ČLANA SAVJETA RTCG

Dokumentacija kandidata nije javna

Skupština Crne Gore odbila je zahtjev Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) da, na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama, izvrši uvid u dokumentaciju NVO koje su predložile kandidate za člana Savjeta RTCG. Kako je objašnjeno iz parlamenta, utvrđeno je da bi objelodanjivanje traženih informacija uticalo na postupak izbora člana Savjeta. Naredni korak CRNVO biće zahtjev predsjedniku Skupštine da poništi to rješenje.

Uvid u dokumentaciju nevladinih organizacija koje su predložile i podržale kandidate za člana Savjeta RTCG, CRNVO tražio je dan nakon završetka konkursa, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Danas im je stiglo rješenje kojim Skupština odbija njihov zahtjev.

"Mislim da nam je ova godina dokazala da je taj proces veoma problematičan i da ga treba dodatno pratiti i tražili smo uvid. Ono što je šok da smo od skupštine dobili odgovor da mi nemamo pravo na uvid. Informacija koju smo dobili je da, ukoliko bi mi imali uvid, to bi štetilo samom postupku a ta informacija da javnost zna nije toliko velika kao sam postupak", kazao je, za TVCG, Radoš Mušović iz CRNVO.

Samo dva dana prije odluke Skupštine, predsjednik Administrativnog odbora, Luiđ Škrelja, istakao je transparentnost rada tog Odbora.

"Ovaj materijal ogromi na stolu je tu da članovi Administrativnog odbora i posmatrači koji su ovlašćeni za to mogu da izvrše uvid u materijal koji je bio predmet obrade od strane grupe koja je uspješno izvršila svoj zadatak", kazao je prije dva dana Škrelja.

Šta se u međuvremenu desilo nije poznato, kažu u CRNVO. I ranijih godina su, tvrde, ostvarivali pravo na slobodan pristup informacijama u istim postupcima.

"Mislim da je zabrinjavajući odgovor i treba da se zapitamo ako se nešto u skupštini krije, zašto se krije. Sumnja odmah pada na to da nešto nije urađeno po zakonu", ističe Mušović.

Naredni korak Centra za razvoj nevladinog sektora biće zahtjev predsjedniku Skupštine da poništo ovo rješenje, jer ga smatraju neutemeljenim i nelegitimnim. Sekretar Skupštine, Aleksandar Jovićević, koji je i potpisao rješenje, danas nije bio u mogućnosti da priča za TVCG. Obećao je da ćemo sjutra imati potpunu informaciju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније