Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

25. 02. 2018. 20:45 >> 23:02

LIJEČENJE U INOSTRANSTVU

Naći rješenje za nevakcinisanu djecu

Nevakcinisana djeca sa smetnjama u razvoju iz Crne Gore ne bi trebalo da idu u stacionar Lipovica u Beogradu, dok traje epidemija morbila, suguresano je iz Vlade Srbije. Riječ je o jedinom stacionaru na Balkanu koji tretira razne razvojne poremećaje. Da djeca time mnogo gube, smatraju u nevladinoj organizaciji "Naše sunce", koja od Ministarstva zdavlja traži prelazno rješenje.

U NVO "Naše sunce" svjesni su opasnosti od morbila, ali i štete od takve mjere Vlade Srbije.

"Mi imamo djecu sa posebnim potrebama koja ne smiju da prime vakcinu zbog alergije na jaja. Šta ćemo da radimo u tom slučaju? Mnogo gubimo za djecu sa smetnjama u razvoju, pogotovu za djecu sa senzornim smetnjama. Jedan dan je veliki, a kamoli da se izgubi pola godine ili više", ističe direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović.

U beogradskom Zavodu kažu da ce uredba Vlade Srbije biti na snazi sve dok traje epidemija u toj zemlji. zakonom je propisano da primaju samo hitne slučajeve.

"Mi imamo regularno organizovane turnuse na dvije nedjelje za rehabilitaciju, a rehabilitacija može da se pomjeri mjesec-dva, i to neće znacajno uticati na razvoj i tok bolesti", kaže, za TVCG, direktorica Zavoda "Prof.dr Cvetko BrajoviĆ" u Beogradu, Ljiljana Avramović.

U NVO "Naše sunce" traže od nadležnih da im ponude prelazno rješenje dok se ne stvore uslovi za nastavak liječenja u Lipovici. Iz Ministarstva zdravlja pozivaju roditelje da im se obrate, kako bi izbjegli dodatne komplikacije.

"Kako se radi o specifičnim zdravstvenim potrebama pacijenata, aodlazak na liječenje u sredinu u kojoj je proglašena epidemija morbila može izazvati komplikacije, smatramo da u direktnoj komunikaciji i nakon urađene stručne dijagnostike, možemo naći najbolje rješenje kako da pacijent nastavi redovnu terapiju, a da pri tom ne rizikuje eventualnu zarazu i moguće teške posljedice", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Prošle godine je na liječenju u Zavodu bilo 24 djece iz Crne Gore. Kako je riječ o jedinom stacionaru na Balkanu koji tretira razne razvojne poremećaje, direktorica Zavoda poručuje da im je u interesu da što većem broju pacijenata pruže potrebnu njegu. Zato apeluje da roditelji budu strpljivi dok epidemija ne prođe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније