Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 02. 2018. 20:37 >> 20:35

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE

Q groznica u Nikšiću pod kontrolom

Q – groznica koja je početkom februara registrovana kod goveda na nekoliko farmi na području Nikšića nije nova pojava u Crnoj Gori i kao u svim ranijim slučajevima pod budnim je okom nadležnih veterinarskih službi, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Službe Uprave za bezbjednost hrane sprovode sve propisane mjere u cilju suzbijanja te zarazne bolesti, zaštite zdravlja ljudi i stočnog fonda, u skladu sa propisima, usklađenim sa EU legislativom", saopšteno je iz Uprave.

Oni ističu da se, kao i u slučajevima pojave svih ostalih zaraznih bolesti životinja, preduzimaju sve propisane mjere, pa dodaju, nema mjesta bojazni da se na tržištu mogu naći nebezbjedni proizvodi za ishranu ljudi.

Iz Uprave odsjećaju da je Q groznica dijagnostikovana u Crnoj Gori od 2013. godine, te da je sporadičnih slučajeva te bolesti bilo skoro svake naredne godine. Dodaju, slična situacija je i sa zemljama regiona, ali i Evrope.

"Suzbijanje ove bolesti, kao i ostalih koje se mogu prenijeti na ljude, kao što su bruceloza, tuberkuloza i druge, kontinuiran je posao Uprave. Kroz godišnje programe mjera zdravstvene zaštite životinja, radi se monitoring i nadzor na zarazne bolesti životinja. I svake godine se dijagnostikuje određeni broj životinja koje su oboljele od zaraznih bolesti. Ovo je redovni posao veterinarskih službi, a cilj je da, ukoliko se otkriju bolesti, sprovedu i mjere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i rizik od širenja bolesti svede na najmanju moguću mjeru", navodi se u saopštenju.

Posljednji slučaj Q groznice registrovan je kod dvije krave na jednom gazdinstvu u Nikšiću.

"Ubrzo nakon uspostavljanja dijagnoze od strane veterinara i potvrde Specijalističke veterinarske laboratorije, životinje su uginule. Ispitano je cijelo stado i utvrđeno da ostale životinje nijesu oboljele. Međutim, epizootiološkim istraživanjem, utvrđeno je da su 4 krave sa ovog gazdinstva prodate drugom držaocu, čije je gazdinstvo fizički povezano sa još dva gazdinstva. Nakon ispitivanja tih gazdinstava utvrđeno je da je još 20 goveda pozitivno na ovu bolest", kazali su iz Uprave.

Oni dodaju da su na osnovu prikupljenih podataka sprovedenog epizootiološkog istraživanja, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, kao i preporukama Međunarodne organizacije za zdravlje životinja i Evropske agencije za bezbjednost hrane, naložene mjere eutanazije svih grla koja su bila pozitivna na Q groznicu.

"Takođe, epidemiološke službe prate zdravstveno stanje članova porodice na čijim gazdinstva se bolest pojavila, kao i veterinarskog osoblja, i ne postoji sumnja na njihovo obolijevanje. Poznato je da se bolest može prenijeti u direktnom kontaktu sa zaraženom životinjom ili udisanjem vazduha koji sadrži kontaminiranu prašinu", kazali su iz Uprave.

Kako su naveli, kao i kod drugih zaraznih bolesti, pojava Q groznice se ne može predvidjeti, "ali u ovom trenutku nema potvrde, niti sumnje na ovu bolest na drugim gazdinstvima u Crnoj Gori".

"S obzirom na preduzete mjere, u ovom, kao i u svim drugim slučajevima kada se zarazna bolest životinja pojavi u Crnoj Gori, na tržištu se ne mogu naći nebezbjedni proizvodi za ishranu ljudi", kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su naglasili da prokuvano mlijeko i meso od zaraženih životinja Q groznicom, prema svim naučnim saznanjima, ne mogu biti štetni za ljude.

"Uvjeravamo građane da Uprava preduzima sve propisane mjere, koje su iste za naše i građane svih zemalja EU, kako se na tržištu Crne Gore ne bi pojavili nebezbjedni proizvodi, a u cilju zaštite javnog zdravlja", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније