Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 02. 2018. 14:50 >> 14:54

CEDIS SAOPŠTIO

Trafostanica u Podgorici na udaru kradljivaca

Mreža i objekti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema na prometnim lokacijama u Glavnom gradu konstantno su na udaru kradljivaca, saopšteno je iz CEDIS-a. Oni apeluju na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima CEDIS-a prijave dežurnim službama.

Kako je saopšteno iz CEDIS-a, u prethodnom periodu učestala je krađa zaštitnih vrata sa trafostanica u urbanom jezgru Podgorice, što predstavlja izuzetan rizik za prolaznike, jer oprema u trafostanici pod naponom ostaje neobezbijeđena. Oni dodaju da nakon svake otkrivene krađe CEDIS sprovodi urgentno obezbjeđivanje trafostanice.

"Krađa aluminijumskih vrata sa trafostanica u Podgorici i okolini postala je gotovo svakodnevna pojava. Da kradljivci ne prezaju ni od čega govori podatak da su ukradena vrata sa trafostanica u samom gradskom jezgru, u dvorištima škola i državnih ustanova, kao i na prometnim saobraćajnicama. Tako su ovih dana privremeno obezbijeđene trafpstanice 'Škola Drač', 'Kruševac 7' i 'Drač 6', dok su na trafostanicama 'Dom omladine' i 'Narodna banka' ugrađena nova vrata“, istakao je Nikola Vukčević, glavni inžinjer za trafostanice i kablove", navodi se u saopštenju.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, međutim konstantan nadzor nad oko 600 trafostanica na području Podgorice, kako su kazali, nije moguće sprovesti. Iste trafostanice, kako dodaju, nekoliko dana nakon sanacije često se opet nađu na meti kradljivaca.

"Materijalna dobit počinioca ovog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je više nego skromna, dok je opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika. Upravo zato i apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima CEDIS-a prijave našim dežurnim službama", ističu iz CEDIS-a.

Slični problemi, kako su kazali, aktuelni su i u drugim djelovima Crne Gore.

"Tokom prethodne godine krađe su naročito bile izražene na području Nikšića, gdje su sa osam trafostanica 10/0,4 kV otuđena vrata, više nisko-naponskih ormara su razbijeni zbog bakarnih šina, dok je iz starog postrojenja trafostanice 35/10 kV Bistrica otuđena značajna količina bakarnih sabirnica. Takođe, tokom 2017. na području Regiona 3 (Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica) bilo je deset slučajeva krađe elemenata trafpstanica, najčešće trafo ulja i bakarnih djelova", navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a dodaju da su na meti kradljivaca često i L – profili sa željezno-rešetkastih stubova distributivne mreže te da se slučajevi prijavljuju policiji i redovno podnose krivične prijave protiv NN lica.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније