Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

26. 01. 2018. 13:33 >> 13:00

MUP NAJAVIO

Reformisaće oblast zaštite ličnih podataka

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sprovešće ove godine značajne reforme u cilju unapređenja oblasti zaštite podataka o ličnosti.


Iz MUP-a su saopštili da je Međunarodni dan zaštite ličnih podataka, 28. januar, datum kada se skreće pažnja javnosti na važnost zaštite privatnih informacija. 

„Ove godine MUP, u dijelu svoje nadležnosti, sprovešće značajne reformske korake, u cilju unapređenja oblasti zaštite podataka o ličnosti“, kaže se u saopštenju. 

MUP planira da pripremi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji će biti usaglašen sa regulativom Evropskog parlamenta i Savjeta Evropske unije (EU). 

„Nova evropska regulative bliže definiše pitanja vezana za zaštitu fizičkih lica, u dijelu obrade ličnih podataka kao i u dijelu kretanja takvih podataka“, kaže se u saopštenju. 

U cilju postizanja najboljeg normativnog rješenja, kako se navodi, u rad Radne grupe koja će biti angažovana na izradi novog zakona, pored predstavnika institucije, biće uključeni i predstavnici nevladinog sektora i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

"Ekspertska pomoć Slovenije i Italije obezbijeđena je posredstvom TAIEX projekta", kaže se u saopštenju. 

Iz MUP-a su kazali da imaju svakodnevnih problema koji se odnose na zaštitu privatnih informacija, naročito kada su u pitanju osjetljivi podaci iz oblasti policijskog rada i djelovanja.

„Pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu i treba ga staviti u ravnotežu s drugim osnovnim pravima u skladu s načelom proporcionalnosti“, naveli su iz MUP-a. 

Iz tog resora su ukazali da Evropska regulativa garantuje poštovanje osnovnih prava i uvažavanje sloboda priznatih Poveljom.

„Usvajanjem novih standarda u oblasti zaštite ličnih podataka, Crna Gora će u potpunosti svoj normativni okvir i standarde harmonizovati sa onima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji“, zaključili su u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније