Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

25. 01. 2018. 17:10 >> 20:45

ŠEHOVIĆ U LONDONU

"Modernizacija obrazovnog sistema prioritet"

Prioritet razvoja crnogorskog obrazovanja je modernizacija obrazovnog sistema, i to ne samo u tehnološkom dijelu, već i u načinu na koji se znanje usvaja i primjenjuje, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović od 21. do 25. januara prisustvuje Svjetskom obrazovnom Forumu (EWF), čiji je akcenat, između ostalog, na razvoju sistema edukacije u doba tehnologije.

Šehović je ocijenio da se radi o jednom od najvećih događaja u obrazovanju u svijetu, na kojem su predstavnici Ministarstva prosvjete imali priliku da iz prve ruke čuju o izazovima zemalja u obrazovanju, ali i ostvare niz bilateralnih kontakata.

"Ovaj forum je, između ostalog, bio posvećen povećanju digitalne pismenosti, jer ono što smo do sad podrazumijevali pod pismenošću, uveliko se mijenja", kazao je Šehović.

On je podsjetio na projekat "Škole za 21. vijek" koji se realizuje u Crnoj Gori.

“Britanski savjet je pokrenuo pomenuti trogodišnji projekat, koji uključuje obuku nastavnika i podršku, posebno u dijelu digitalnih vještina, korišćenja micro:bit računara, ali i kritičkog razmišljanja i rješavanja problema”, rekao je Šehović.

Kako je naveo, fokus obuke je na nastavnicima koji predaju informatiku i prirodne nauke, a
škole koje su dio projekta dobiće po 30 Micro:bit računara.

Šehović je dodao da je u okviru procesa selekcije, koji su sproveli predstavnic Ministarstva, Zavoda za školstvo i Britanskog savjeta, izabrano ukupno deset škola koje će biti dio pilot-faze tog projekta.

Kako su kazali iz Ministarstva, Šehović je u Londonu obišao i BETT show, izložbu koja predstavlja najznačajniji događaj iz oblasti tehnologija u Velikoj Britaniji, a održava se jednom godišnje, i na kojoj se mogu vidjeti najnovija dostignuća u oblasti tehnoloških inovacija u obrazovanju.

"Svjetski obrazovni forum je prilika da se razmijene iskustva, diskutuje o izazovima i mogućnostima u smislu obezbjeđivanja boljeg kvaliteta edukacije. Poziv za učešće je upućen ministrima širom svijeta, i na njemu se govori o prioritetima obrazovne politike u svakoj od zemalja učesnica, kao i planovima za naredni period", piše u saopštenju.

Na Forumu su, kako se navodi, organizovane i paralelne ministarske sesije i manje radne grupe, koje su se detaljnije bavile specifičnim temama, i za koje su predstavnici Ministarstva pripremili potrebna dokumenta kako bi dali svoj doprinos diskusiji i prezentaciji svih nivoa obrazovanja u Crnoj Gori.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније