Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

25. 01. 2018. 07:40 >> 07:07
10

MINISTARSTVO ODBRANE

Ugovor za tri helikoptera do kraja mjeseca

Ministarstvo odbrane potpisaće do kraja mjeseca ugovor sa kanadskom kompanijom radi nabavke tri srednja višenamjenska helikoptera, saopšteno je Pobjedi iz tog Vladinog resora.


Ministarstvo odbrane je otpočelo proceduru nabavke helikoptera kroz mehanizam međudržavnog sporazuma i do kraja ovog mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora sa kanadskom kompanijom o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera.

Iz Ministarstva dodaju da je vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VCG), analizirajući sve tehničke aspekte ponuda, predložilo tom resoru da se nabave helikopteri kompanije Bell Helicopter, Fort Worth, Teksas.

"Riječ je o dva helikoptera tipa Bell 412EPI i jednom Bell 412EP, koji su četvorokraki dvomotorni helikopteri, dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje letač- kih zadataka, kao što su prevoženje putnika, medicinska evakuacija, traganje i spašavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim i visokim terenima i nadzor granice", navode iz Ministarstva. 

Sva tri helikoptera, kako su objasnili, stižu u Crnu Goru tokom ove godine.

Jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu.

"Treba imati u vidu da je uvođenje u operativnu upotrebu vazduhoplova, tj. dostizanje njihovih punih operativnih sposobnosti relativno dug proces, koji u prosjeku traje oko tri godine, i podrazumijeva osposobljavanje potrebnog broja pilota kroz sve profile letačke obuke, kao i tehničara za održavanje vazduhoplova", kazali su iz Ministarstva.

Dodaju i da će helikopteri nakon uvođenja u operativnu upotrebu biti upotrebljavani za odbranu Crne Gore, angažovanje VCG u međunarodnim misijama i operacijama i angažovanje VCG u podršci civilnim institucijama u kriznim situacijama.

"VCG je u stalnom procesu modernizacije. U tom kontekstu treba posmatrati i nabavku helikoptera, koja će značajno unaprijediti sposobnosti Vazduhoplovstva Vojske", zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније