Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

23. 01. 2018. 13:50 >> 13:22
2

SINDIKAT ZAPOSLENIH RTCG

Poziv na poštovanje profesije

Nijedan pojedinac ne može i ne smije biti od većeg značaja za Javni servis, nego što smo to svi mi zajedno. Sloboda i nezavisnost Javnog servisa mogu se mjeriti slobodom zaposlenih da svoj posao rade bez pritisaka i revanšizma, ne samo onog koji dolazi spolja, nego, itekako, onog sa kojim se suočavaju unutra, poručili su iz Sindikata zaposlenih RTCG.

Kako navode u saopštenju, Dan novinara obavezuje Sindikat zaposlenih RTCG, da progovori o položaju svih članova i članica, jer su, kako poručuju svi dio istog sistema i dijele istu sudbinu.

“Urušavanje profesionalnog i materijalnog dostojanstva zaposlenih, koje traje godinama unazad , raslojavanje unutar kuće i među zaposlenima, bilo razlikom u primanjima, bilo pozicijama u kući , traje godinama unazad. Ta situacija nema veze sa bilo kojim menadžmentom poimenice, jer je jasno da se sličan obrazac nasljeđuje -zavadi i vladaj, jer je tako najlakše držati moguci otpor zbog lošeg položaja i nepravde pod kontrolom”, navodi Sindikat zaposlenih u saopštenju.

Kažu i da su plate mnogim zaposlenim u RTCG u visini minimalne cijene rada , mnogima su značajno ispod prosječne u zemlji, a nameću se i teme o višku zaposlenih dok, istovremeno, kako ističu, svaki novi menadžment dovodi nove radnike.

“Bez Kolektivnog ugovora, sa sistematizacijom koja je ljetos urađena, ali je neprimjenljiva, sa zakinutim pravom na razliku u obračunu startnog dijela zarade, zakinuti u obračunu plata po još nekim osnovama, što traje od 2011-te , dočekujemo praznik koji nam se čestita, a da nam nije jasno šta to treba da proslavimo. Bez ekonomskog i profesionalnog dostojanstva zaposlenih, naglašavamo - svih - zaposlenih u RTCG, nema suštinskog Javnog servisa. Mi koji smo unutra, mi koji proizvodimo program i koji smo podrška toj proizvodnji - mi smo Javni servis”, poručuju iz Sindikata.

Javnost, domaća i međunarodna, to, kako ističu u sindikatu, ovih dana prenebregava.

“Mi, zaposleni, kao jedan od temelja za izgradnju suštinskog servisa građana, tražimo da se naša uloga ne marginalizuje i ne minimizira. Nijedan pojedinac ne može i ne smije biti od većeg značaja za Javni servis nego što smo to svi mi zajedno. Sloboda i nezavisnost Javnog servisa mogu se mjeriti slobodom zaposlenih da svoj posao rade bez pritisaka i revanšizma, ne samo onog koji dolazi spolja, nego , itekako, onim sa kojim se suočavaju unutra”, stoji u saopštenju Sindikata zaposlenih RTCG.

Na poštovanje profesija i dostojanstva pozivaju sve - menadžment RTCG, Savjet RTCG , ostale medije, kolege, stručnu javnost, državu.

“Zaposleni u RTCG godinama su izloženi javnim osudama, blaćenju i etiketiranju koje nisu zaslužili i zadatak našeg Sindikata, u budućem periodu, biće da pokažemo drugo, pravo lice RTCG, kuće u kojoj radi najveći broj čestitih i odgovornih ljudi, u bilo kojoj od profesija, ne samo novinarskoj. Oni koji našu kuću vide kao odskočnu dasku u građenju karijera i koji rade na jačanju ličnih imovinski kartona neka sami prepoznaju poruku. Javni servis je javno dobro i Sindikat zaposlenih će ga kao takvog štiti, i u to ime, koristimo priliku da svim kolegama iz medija čestitamo zajednički praznik”, zaključuje se u saopštenju Sindikata zaposlenih RTCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније