Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2018. 20:25 >> 08:09
3

PREPORUKE ZA CG

UN zabrinute za nezavisnost RTCG

Crna Gora je dobila oko 180 preporuka država članica UN-a za dalju afirmaciju ljudskih prava i sloboda, a među njima našle su se i one koje se odnose na aktuelnu situaciju na medijskoj sceni u Crnoj Gori, te su predstavnici SAD, Švedske, Kanade i brojnih drugih zemalja istakli da se mora osigurati nezavisnost Javnog servisa.

"Sjedinjene države pozdravljaju uspostavljanje komisije koja prati istragu napada na novinare, ali smo i zabrinuti da Crna Gora nije uspjela da sprovede te istrage. Takođe zabrinuti smo što je Parlament, smjenama u Savjetu Javnog Servisa ugrozila njegovu uređivačku nezavisnost. Imajući uvidu ove zabrinutosti, preporučujemo da Crna Gora u potpunosti privede pravdi počinioce napada i prijetnji na novinare, nvo aktiviste i manjinske grup te da zaštiti medije od političkog uticaja jačajući nazavisnost agencije za elektronske medije i upravljačka tijela javnih emitera", istakao je predstavnik te zemlje 

I predstavnica Švedske je poručila da preporučuje Crnoj Gori da preduzme korake da osigura nezavisnost Javnog servisa i kažnjivost napada na novinare i medijske radnike.

"Kanada preporučuje Crno Gori da učini dalje korake za slobodu govora i medijske slobode, uključujući sprovođenje efikasne istrage napada na novinare i jednak pristup svim medijima sredstvima iz državnih izvora i da osigura uredničku nezavisnost nacionalnog tv emitera RTCG", naglasila je predstavnica te zemlje.

Slični tonovi, sa akcentom na istrage o napadima na novinare čuli su se od prestavnika Austrije, Slovčke, Holandije, Australije, čak i nekih afričkih zemalja. Na preporuke je odgovorio potpredsjednik vlade Crne Gore Zoran Pažin, kazavši da u demokratskim društvima zakon mora biti jednak za sve, bez obzira iz kojeg dijela društva dolaze.

"To kažem u kontekstu slučaja RTCG, Javnog servisa, gdje smo imali smjene pojedinih članova Savjeta. Tu je zakon jednako primjenjen na sve članove Savjeta. Ali ipak razumijem zabrinutost koju su iznijele pojedine delegacije koje inistiraju na daljem razvoju medijskih sloboda i to je, uvjeravam vas, jedan od prioriteta Vlade. Ove godine planiramo da promovišemo novi zakonodavni okvir u toj oblasti. Sa jedne strane da predložimo zakon koji se odnosi n RTCG koji je javni emiter, kako bi spriječili bilo koji oblik političkog uticaja i sa druge strane pripremamo novi zakon o medijskim slobodama", poručio je Pažin.

On je kazao da Vlada u punoj mjeri podržava rad Komisije za za istragu napada za novinare, te da je spremna da uvaži sve zahtjeve i preporuke koje su iz nadležnosti izvršne vlasti i u skladu sa važećim propisima. Predstavnica Tužilaštva Anka Bošković predstavila je statističke podatke.

"Nasilje nad novinarima je naš prioritet. U tom kontekstu u protekle četiri godine formirali smo 24 predmeta, 13 osoba je optuženo, a u 9 slučajeva imali smo osuđujuću presudu", kazala je ona.

Bošković je rekla  da su prioriteti Tužilaštva i raniji napadi na novinare, ističući da su ti slučajevi aktivni i da Tužilaštvo radi na njima.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније