Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 07. 2013. 10:58 >> 10:58
9

O IZGRADNJI HRAMA

Vučinić: Država i novčano da pomogne

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zadovoljni su jučerašnjom odlukom Skupštine Glavnog grada, ali očukuju i finansijsku pomoć države za izgradnju hrama u Glavnom gradu. Juče je Skupština Glavnog grada donijela odluku da se više od 12 hiljada metara kvadratnih na Malom brdu dodjeli CPC za izgradnju hrama.

Potpredsjednik Savjeta mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, kazao je za Portal RTCG da CPC u ovom trenutku nema novca za izgradnju hrama.

"CPC se u ovom trenutku nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji", kaže Vučini koji objašnjava da CPC ima mjesečne prihode od svega 3.800 eura, što kako kaže nije dovoljno ni za plate sveštenika.

"Kako država ne pokazuje dovoljno brige za CPC mi nemam ni donatore, jer oni to izbjegavaju, ako utvrde da država nije blagonaklona prema nama. Država bi trebalo da im da neki primjer. Izvori prihoda, kao što je Ostrog, se nalaze u državnom vlasništvu, ali pod finansijskom kontrolom SPC. Tako da smo mi onemogućeni da bilo šta učinimo, ako država ne pokaže interes i ne dodijeli nam finansijsku pomoć za izgradnju hrama", saopštio je Vučinić.

On kaže da u ovom trenutuku nije moguće govoriti o vremenu početka gradnje hrama u Podgorici.

"Očekujemo da nam u bliskoj budućnosti učine toliko da nam omoguće igradnju prilaznog puta i omoguće ograđivanje tog prostora. To bi bilo za početak, nekih 10-ak hiljada eura za taj posao", kazao je Vučinić.

Iako ne zna, kada će gradnja početi, Vučinić kaže da CPC zna šta i kako će graditi. Namjera je da se na parceli izgradi Saborna crkva CPC i dvor za podgoričko dukljanskog mitropolita.

"Učinićemo sve da katedralni hram Crnogorske crkve u Podgorići bude ponos svim građanima i simbol njegovog statusa kao Glavnog grada i ujedno nezavisnosti naše domovine. U arhitektonskom smislu biće sinteza svih modernih vrijednosti koje obilježavaju ovaj prostor", kazao je Vučinić.

Vučinić, kaže i da jučerašnjom odlukom Skupštine Glavnog grada još uvijek nije u potpunosti riješeno crnogorsko crkveno pitanje. Vučinić se nada da će CPC i u drugim gradovima kao što su Bar, Budva, Nikšić, Tivat dobiti placeve za izgradnju hrama.

"U Baru su svim vjerskim institucijama dodijeljeni placevi, osim Crnogorskoj crkvi, koju opštinska vlast prezire kao da smo državni neprijatelji", poručio je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније